CDR.cz - Vybráno z IT

Ideální chytré hodinky očima designéra – Tleskáme, takto vypadá budoucnost

nepřehlédněte
Vypadají jako "hloupé" luxusní hodinky, ale ve skutečnosti se jedná o chytrý kousek hardwaru. Vedle zobrazení času si poradí s navigací, správou hovorů a spoustou dalších úkonů. Koncept z rukou maďarského designéra ukazuje, jak by jednou mohly hodinky vypadat.

Kapitoly článků

1.  Ideální chytré hodinky očima designéra

V nedávném článku „Sestavujeme ideální chytré hodinky: Jak si je představujeme a co by měly umět?“ jsme zmínili několik faktorů, které by mělo zařízení splňovat. Zaměřovali jsme se tehdy spíše na technické parametry a funkce, ale příliš jsme nerozebírali samotný design produktu.

Návrhu vzhledu i funkčnosti ideálních hodinek se před pár dny skvěle ujal maďarský designer Gábor Balogh, jehož koncept můžete spatřit na obrázcích níže. Hlavní myšlenkou byla pro návrháře co největší podoba s běžnými hodinkami, což se podle nás povedlo na jedničku. Design není nakonec úplně původní, výchozím předobrazem byly pro Gábora hodinky značky Triwa, které použil jako výchozí bod pro svůj návrh.

Koncept ukrývá do příjemně designově zpracovaného těla funkce dnešních chytrých hodinek, sází na oblíbený zakulacený tvar a zcela vypouští myšlenku dotykového displeje. Uživatel jej podle tvůrce zkrátka nepotřebuje a bohatě si vystačí s tlačítky. S tím se dá souhlasit, vždyť právě jedny z nejpopulárnějších chytrých hodinek - Pebble SmartWatch - sází pouze na mechanická tlačítka.

Tlačítka by však autor doplnil ještě o otočný ciferník, což sice není žádná novinka (spousta dnešních „hloupých“ hodinek jej má), ale vyřešila by se tak případná potřeba dalšího ovládacího prvku. Detailněji celý návrh ukazuje infografika v následující kapitole.

Bohužel se zatím jedná o pouhý koncept. Nemůžeme se však dočkat dne, kdy podobný kousek hardwaru upevníme na svá zápěstí. Problémem pro případného výrobce bude především kulatý tvar displeje a malá tloušťka těla, do nějž bude muset vtěsnat veškeré komponenty.

Zdroje: 

1, 2

Kapitoly článků
1.  Ideální chytré hodinky očima designéra

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Ideální chytré hodinky očima designéra – Tleskáme, takto vypadá budoucnost

Úterý, 11 Březen 2014 - 20:34 | Misko Uško | Ja by som tam dal este eink display z nejakym...
Úterý, 11 Březen 2014 - 20:13 | JoHnY3 | Souhlas, Souhlas. Hodinky nejsou jen kus...
Úterý, 11 Březen 2014 - 14:42 | corwin78 | V Apple by s tebou asi nesouhlasili ;-)
Úterý, 11 Březen 2014 - 14:41 | corwin78 | Tohle jsem navrhoval už v době vydání Samsung...
Úterý, 11 Březen 2014 - 14:36 | DRK | Jsem zásadně proti tomu aby designeři něco sami...

Zobrazit diskusi