CDR.cz - Vybráno z IT

Kybernetičtí experti varují: TikTok může odhalit i v jakém patře se nacházíte.

Zdroj: Shutterstock

V loňském roce byl odhalen rozsah sběru dat ze strany TikToku a podle australsko-americké společnosti specializující se na kybernetickou bezpečnost se nyní zdá, že TikTok sbírá informace o nadmořské výšce uživatele. To může napovědět, v jakém patře budovy se zrovna nachází.

Společnost Internet 2.0 také zveřejnila studii o tom, jaké informace čínská platforma shromažďuje z mobilních zařízení uživatelů, jako jsou seznamy kontaktů a kalendáře, a o tom, že sleduje polohu zařízení s hodinovou frekvencí.

Aplikace TikTok, která patří čínské společnosti, byla již několikrát vystavena kritice a vzbuzovala obavy ohledně bezpečnosti dat. Komisař FCC (Federální komise pro komunikace) během australského vyšetřování vyjádřil stanovisko, že pokud TikTok nezmění své vlastnictví, může být zakázán kvůli obavám, že čínská vláda může mít přístup k datům uživatelů. To vedlo k následnému zákazu aplikace v mnoha západních zemích, včetně Austrálie

Zdroj: Shutterstock

Společnost TikTok však tato obvinění již opakovaně popřela a označila tuto zprávu za "nepodloženou". Nicméně na slyšení senátního výboru pro zahraniční vliv na sociální média se David Robinson, ředitel společnosti Internet 2.0, vyjádřil, že TikTok se dosud nezabýval otázkami, které byly v této zprávě uvedeny. Vlastně je ani není schopna důstojně obhájit. 

"Bez kvalifikace či vyčíslení nám nadávali a tvrdili, že nerozumíme jejich kódu. I přes další analýzu zdrojového kódu jsme zjistili, že aplikace nyní shromažďuje i informace o nadmořské výšce uživatele. To tam loni ještě nebylo."

"Mluvčí společnosti TikTok to však popírá s tvrzením, že údaje GPS se v Austrálii nesbírají a pouze se zahraničí, kde si uživatelé povolí přístup k této službě. Současně mluvčí společnosti Internet 2.0 připouští, že analýza není dokonalá a nezahrnuje detailní kontrolu zdrojového kódu, což bývá nejlepší způsob, jak posoudit postupy shromažďování dat."

"Nedávno byly předloženy výsledky kontroly společnosti TikTok Australia, které byly nekonzistentní a zavádějící. Tyto výsledky byly založeny na chybné a neobjektivní analýze, která nedosáhla skutečné hloubky.

Když se podíváme na jiné aplikace, jako například Telegram nebo Proton, kde Internet 2.0 analyzoval zdrojový kód, společnosti poskytly více informací a vysvětlily, co kód dělá. Na rozdíl od nich se TikTok k tomu nepřistupoval.

Je pravda, že nikdo není dokonalý, ale spolehlivé a důvěryhodné chování spočívá v tom, být upřímný a přiznat problémy. Když společnost přistoupí k problému a řekne: 'Ano, máme problém, pracujeme na tom, aby se to opravilo', to je normální a důvěryhodné chování.

Bohužel v případě TikToku jsme nikdy neviděli jejich kód a nedostali žádné vysvětlení o tom, co se v něm děje. Proto se nelze divit, že mnoho lidí jim nedůvěřuje."

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Kybernetičtí experti varují: TikTok může odhalit i v jakém patře se nacházíte.

Úterý, 25 Duben 2023 - 13:01 | Mi Chal | K tomu není potřeba GPS, mobily mají i barometr a...
Pondělí, 24 Duben 2023 - 16:47 | Faraxmoor | Je to samozřejmě naprosto absurdní protože...
Pondělí, 24 Duben 2023 - 11:47 | Pety | Tohle už hraničí s debilitou. Běžná chyba...

Zobrazit diskusi