CDR.cz - Vybráno z IT

Kybernetičtí zločinci využívají chatbotů ke krádežím osobních údajů

Zdroj: Shutterstock

V oblasti kyberbezpečnosti se objevuje nová hrozba, kterou využívají útočníci k získávání citlivých údajů uživatelů. Zatímco odborníci varovali před potenciálními problémy spojenými s chatovacími roboty, kybernetičtí zločinci našli nový způsob, jak se dostat k cenným datům. Namísto přímého napadení těchto robotů začali krást přihlašovací údaje uživatelů a následně je prodávali na temném webu.

Společnost Group-IB, specializující se na kybernetickou bezpečnost, zaznamenala během jednoho roku více než 101 tisíc krádeží přihlašovacích údajů k chatovacímu robotu ChatGPT. Významná část těchto údajů byla získána v průběhu května letošního roku. To představuje vážné riziko pro uživatele, neboť tyto údaje mohou být zneužity ke zpřístupnění jejich konverzací a citlivých informací.

Krádeže se provádějí za pomoci malwarů jako Racoon, Vidar a Redline. Tyto programy fungují podobně jako běžné malwary a po infikování cílového počítače kradou různé údaje, včetně bankovních informací, údajů o platebních kartách a prohlížení internetových stránek. Důmyslná povaha těchto malwarů znamená, že jsou široce dostupné a oblíbené mezi útočníky.

Většina uživatelů si nemusí být vědoma, že konverzace s chatovacím robotem může obsahovat citlivé údaje, které jsou žádoucí pro kybernetické zločince. Proto je důležité se vyvarovat poskytování osobních údajů, jako jsou jméno, adresa nebo finanční informace. Experti doporučují také vypnout funkci ukládání chatu, pokud není naprosto nezbytná.

Zdroj: Shutterstock

Existuje však i preventivní opatření. Je důležité pravidelně měnit hesla a využívat bezpečnostních opatření, jako je dvoufázové ověřování identity. Tato doporučení by měla být aplikována nejen u chatovacích robotů, ale i ve všech dalších internetových službách, které uživatelé využívají.

Tento incident zdůrazňuje potřebu zvýšeného povědomí o kybernetických rizicích a bezpečnostních postupech. S narůstající závislostí na umělé inteligenci a digitálních interakcích je nezbytné posilovat bezpečnostní opatření. Bezpečnostní experti zdůrazňují nutnost být stále ostražitým a uplatňovat osvědčené postupy, aby se minimalizovalo riziko útoků kybernetických zločinců.

Zdroje: 

Tisková zpráva společnosti Soitron

Diskuse ke článku Kybernetičtí zločinci využívají chatbotů ke krádežím osobních údajů

Žádné komentáře.