CDR.cz - Vybráno z IT

Itálie zakázala ChatGPT: OpenAI hrozí pokuta 470 milionů za sběr osobních údajů

I když jsou všichni unešení z toho, co všechno ChatGPT umí, málokdo se již pozastavoval nad tím, zda ChatGPT sbírá osobní údaje a jak s nimi nakládá. Italské úřady proto vyzvaly OpenAI k zablokování italských uživatelů a napravení všech nedostatků v oblasti sběru dat a jejich nakládání s nimi, stejně jako informovanosti uživatelů o jejich datech.

Zdroj: Shutterstock

Zatímco ve světě jsou uživatelé chatbota ChatGPT hojně využívají jeho služeb, tak v Itálii mají určité pochybnosti. Ty se týkají zejména porušování osobních údajů, a proto také italské úřady oznámily zákaz ChatGPT s tím, že chtějí detailně prošetřit společnost OpenAI, která za ním stojí.

Jde tak o první zemi ze západního bloku, která se rozhodla zakázat prozatím nejpoužívanější chatovací technologii na bázi umělé inteligence, která jinde ve světě nasbírala miliony uživatelů. Zákaz vydaný úřady vyšel s okamžitou platností. Itálie však není jedinou zemí, kde je ChatGPT zakázán. Dalšími zeměmi jsou třeba Čína, Írán, Severní Korea či Rusko.

Zástupci OpenAI dostali výzvu, že musí všem užitatelům z Itálie zablokovat svou službu. Nejde však o trvalý zákaz, ale jen do té doby, než prý začne OpenAI respektovat zákony Evropské unie týkající se ochrany osobních údajů. Není totiž vůbec jasné kdy a za jakých podmínek sbírá ChatGPT osobní informace uživatelů ani jak s nimi poté nakládá.

Zdroj: Shutterstock

Druhým problémem, který italské úřady s touto technologií mají je, že i když se oficiálně uvádí minimální věk pro používání 13 let není zde žádná kontrola či ověření věku. OpenAI tak má ultimátum z Itálie, že do 20 dnů musí zavést příslušná opatření pro větší ochranu osobních údajů s tím, že v případě neuposlechnutí hrozí OpenAI pokuta ve výši 470 milionů korun nebo 4 % z globálního obratu.

Vrásky na čele si kvůli ChatGPT dělají i v dalších zemích a ze stejného důvodu – obávají se, jakým způsobem zpracovává osobní údaje uživatelů, které mohou být zneužiti ke kriminální činnosti. Bezpečnostní experti pak varují, že umělá inteligence se vývíjí rychleji než příslušná legislativa. Doporučují tak pozastavit vývoj a připravit se na tento pokrok nejdříve legislativně.

Existuje dokonce i otevřený dopis (zdroj), ve kterém technologičtí experti a akademici vyzývají k šestiměsíční pauze ve vývoji. Zajímavé je, že mezi signatáři je i Elon Musk, který OpenAI založil spolu se Samem Altmanem. Všichni se pak shodují, že veškeré tyto systémy založené na umělé intelingenci potřebují mít určitou míru veřejné kontroly.

Diskuse ke článku Itálie zakázala ChatGPT: OpenAI hrozí pokuta 470 milionů za sběr osobních údajů

Pondělí, 3 Duben 2023 - 15:43 | Jan Smetana | Prej "neni vubec jasne ..", klikni na...

Zobrazit diskusi