CDR.cz - Vybráno z IT

Laserová děla pro stíhací letectvo? Za pár let realita. Zakázka slibuje rok 2021

Společnost Lockheed Martin vytvoří v následujících letech vysoce výkonné laserové dělo, které bude určeno pro stíhací letouny. Dělo patří do programu Shield, a půjde o zbraňový systém určený k protiraketové obraně letounu.

Společnost Lockheed Martin získala od Air Force Research Labs zakázku v hodnotě 23,6 miliónů dolarů na vývoj laserové technologie, která by umožnila vybavit vysoce výkonným laserovým dělem stíhací letouny. Kontrakt je součástí programu Shield (Self-protect High Energy Laser Demonstrator), jehož účelem je vyvinout obrannou zbraň proti raketám typu země-vzduch a vzduch-vzduch.

Program Shield se skládá ze tří subsystémů. Prvním z nich je laserové dělo založené na technologii moderních vláknových laserů. O to se postará společnost Lockheed Martin. Druhým subsystémem je řídící jednotka pro zaměření laserového paprsku na cíl. Tu navrhne společnost Northrop Grumman. Třetím subsystémem je podvěsný kontejner pro zásobování energií a distribuci chlazení. Ten navrhne společnost Boeing.

Bohužel zatím nevíme, jak výkonné bude laserové dělo určené pro stíhačky. Společnost Lockheed Martin měla už před několika lety prototyp 30 kW laserového děla. Letos představila laserové dělo o dvojnásobném výkonu, tedy 60 kW. Nebylo by proto žádným překvapením, kdyby se do čtyř let objevilo kompaktní laserové dělo určené pro stíhačky o výkonu 100 kW.

Pokud půjde vše hladce, tak by se obranné laserové dělo určené pro stíhací letectvo mělo objevit v podobě technologického demonstrátoru v roce 2021.

V dlouhodobějším horizontu se počítá i s útočnými laserovými děly určenými pro stíhačky. Půjde o laserová děla určená k ničení nepřátelských stíhacích letounů. Taková děla ale budou muset mít výkon mnoho set kW. Laserové zbraně obranné a útočné povahy získají v budoucnosti jak letecké, tak i pozemní a námořní síly.

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Laserová děla pro stíhací letectvo? Za pár let realita. Zakázka slibuje rok 2021

Sobota, 31 Březen 2018 - 19:44 | copperx | hm 60kw leaser :))) to bych rad viděl hlavně čim...
Středa, 15 Listopad 2017 - 09:07 | Jack FX | Berte to tak, že autor článku údaje nevymýšlí,...
Úterý, 14 Listopad 2017 - 18:34 | John Douberro | Vzhledem k tomu, ze ty lasery jsou nejspis pulsni...

Zobrazit diskusi