CDR.cz - Vybráno z IT

Létající taxi půjde na své první testování do německého Ingolstadtu

Společnosti Airbus, Audi a Italdesign daly dohromady létající taxi, které je křížencem autonomního vozidla a létajícího bezpilotního dronu. Tento týden dostal i povolení k prvnímu testování v okolí domovského města Audi, Ingolstadtu.

Na autosalonu v Ženevě byl vloni představen koncept nazvaný Pop.up. V letošním roce však přišel jeho nástupce s názvem Pop.up Next. Ať už Pop.up nebo Pop.up.Next, oba vycházejí z představy kabiny umístěné na podvozku, kterou dokáže uzvednout velký dron. První zmínky o vybudování takovéhoto stroje vedly spíše k obavám. Nyní se však sen stává skutečností. Společnost vyrábějící letouny Airbus se dala dohromady s automobilovými závody Audi a designovým studiem Italdesign.

Projekt je už v tak pokročilém stádiu, že létající taxi již bylo testováno pro potenciální budoucí provoz ve městě. Dalším krokem k úspěšnému provozu je podle Bloombergu podepsání dohody mezi německou vládou Airbusem a společností Audi o testování létajícího taxi v okolí domovského města společnosti Audi, Ingolstadtu.

Konkrétní datum, kdy se Audi s Airbusem chystají vyzkoušet svůj nový prototyp, zatím není znám, ale lze očekávat, že se s výsledky své práce jistě rádi pochlubí. Bohužel není známa ani detailní podoba prototypu, který bude podroben testování. Očekává se však, že se bude skládat ze dvou částí:

  • MODUL ZEMĚ – jedná se v podstatě o futuristicky pojatý dvoumístní automobil
  • MODUL DRON – tento modul by se měl připojit k horní části vozu

Oba moduly jsou založeny na autonomním provozu, takže poskytují maximální pohodlí pro cestující. Stačí když si cestující přes mobilní aplikaci objední taxi, nastoupí, zadá cílovou stanici a prostředek je na místo okamžitě dopraví.

Německý ministr dopravy Andreas Scheuer prohlásil: „Létající taxi už není pouhou vizí; je to realita, která nám může otevřít novou dimenzi mobility. Je to obrovská příležitost pro firmy a začínající podniky, kteří tuto technologii vyvíjejí velice úspěšně.“ Pro vývojáře představuje tento projekt značnou výzvu, zároveň je zde i mnoho překážek, než se stane plnohodnotnou součástí městského života. 

Tento prototyp jistě není jediný svého druhu na světě. Podobným strojem je 184 od čínské společnosti EHang, létající taxi společnosti Uber nebo německý Volocopter. Nutno podotknout, že i samotný Airbus, který se podílí na vývoji Pop.up.Next, vyvíjí paralelně i svoji vlastní verzi létajícího taxi, který se jmenuje Vahana.

Ve všech případech ale nejde o dva moduly, ale pouze o jeden. Zjednodušeně řečeno se jedná pouze o bezpilotní dron. Pop.up.Next nabízí křížence mezi autonomním vozidlem a bezpilotním dronem, čímž se daleko více přiblížil potřebám občanů.

Diskuse ke článku Létající taxi půjde na své první testování do německého Ingolstadtu

Středa, 27 Červen 2018 - 10:35 | John Douberro | No a druhy problem je, ze vsechny tydlety PR a...
Neděle, 24 Červen 2018 - 00:58 | tony | P/resne cilem je vytahnout diky CGI videjku...
Pátek, 22 Červen 2018 - 14:55 | John Douberro | ani jedno. tohle je jen takova designerska onanie...
Pátek, 22 Červen 2018 - 12:20 | DRK | A to v každé ulici bude heliport, nebo tohle bude...

Zobrazit diskusi