CDR.cz - Vybráno z IT

Lockheed Martin vyvíjí nové laserové dělo. Vyřídit auto zvládne za pár sekund

nepřehlédněte
Nicitel Aut
Společnost Lockheed Martin otestovala prototyp nového laserového děla, které dokáže spolehlivě vyřadit na vzdálenost 1,5 km jedoucí automobil.

Lockheed Martin není ve vývoji laserových děl žádným nováčkem. Minulý rok jsme vás na CDR informovali o prototypu laserového děla ADAM (Area Defense Anti-Munitions), které bylo speciálně vyvíjeno pro US Navy. Jednalo se o 10kW vláknový laser, který byl schopen na vzdálenost kolem 1,5 km potopit malý hlídkový člun. V blízké budoucnosti by chtěla US Navy využít laserová děla na lodích, jako odstrašovací prostředek proti pirátům na volném moři a dále jako levnou obranu proti raketám a dronům.

Laser 1

Byla jen otázkou času, kdy Lockheed vyrukuje s řešením kompaktního laserového děla, které půjde využít i proti pozemním cílům a může být umístěno třeba v nákladním automobilu. Nové dělo od Lockheedu dostalo název ATHENA (Advanced Test High Energy Asset) a disponuje 30kW vícesvazkovým laserem. Nové laserové dělo využívá technologii spectral beam combining, jež využívá několika laserových modulů, které jsou nasměrovány na jedno místo tak, aby vytvořily jeden silný paprsek.

Hvezda Smrti Laser

Že by se Lockheed Martin inspiroval s vícesvazkovým laserem u hvězdy smrti?

Při testu se dokázalo 30kW laserové dělo ATHENA propálit kapotou a motorem malého nákladního auta během několika sekund (viz obrázek v perexu). Zaměřování probíhá tak, že u laserového děla je přítomen infračervený port, který nepřetržitě sleduje cíl a kopíruje jeho pohyb. Střelba z laserového děla je přitom velmi levná. Nesrovnatelně levnější, než je tomu v případě zničení cíle pomocí naváděné rakety.

Laser Budoucnost

Lockheed Martin počítá s tím, že jeho nové kompaktní laserové dělo by se mohlo objevit mimo zmíněné nákladní automobily, které by sloužily jako pojízdná platforma pro dělo i v letadlech a helikoptérách.

Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Lockheed Martin vyvíjí nové laserové dělo. Vyřídit auto zvládne za pár sekund

Žádné komentáře.