CDR.cz - Vybráno z IT

Malá robotická žirafa od Boston Dynamics vám pomůže s domácností

Boston Dynamics Robot
Potřebujete pomoci v domácnosti? Ochotný robotický miláček SpotMini, jehož předchozí verze slouží v armádě, vám s radostí uklidí nádobí nebo přinese pití. Má ještě nějaké mouchy a občas uklouzne, ale to se stává...

Robotická společnost Boston Dynamics, která spadá pod technologického giganta Alphabet, je známá vývojem robotů pro americkou agenturu DARPA. Unikátní robotická stvoření napodobují chování jak zvířat, tak i člověka. Jako příklad můžeme uvést humanoidního robota Atlase nebo čtyřnohého robota podobného psovi, který je předchůdcem nojnovějšího modelu.

Boston Dynamics svou technologii neustále vylepšuje a nyní představuje nového pokrokového robota. SpotMini je zmenšenou verzí rok starého robota jménem Spot, který slouží armádě pro přepravu nákladu. Čtyřnohý robot je vybaven mnoha senzory a místo hlavy má robotickou paži, díky níž stroj vypadá jako malá žirafa. Vyznačuje se malým vzrůstem, tichým chodem a nízkou hmotností. Váží 25 kilogramů a s robotickou paží ještě o pět kilogramů více. SpotMini je poháněn baterií, která na jedno nabití vydrží maximálně devadesát minut.

Boston Dynamics Robots

Zástup robotů Boston Dynamics - druhý zleva SpotMini

SpotMini byl speciálně navržen jako pomocník do domácnosti. Jak dokazuje demonstrační video, robot zvládne spoustu činností. Nedělá mu problém podávat předměty, uklidit nádobí do myčky nebo vyhodit smetí do koše. Kromě toho, že umí podlézt pod stolem nebo chodit po schodech, tak ho nerozhodí ani nerovný terén nebo slupka od banánu. Robot je odolný a když spadne, dokáže se zase sám zvednout. Některé úkony je schopen provést samostatně, ale k mnohým činnostem potřebuje přesné nasměrování člověkem.

I když projekty Boston Dynamics vypadají perspektivně, na serveru Bloomberg se objevila zpráva, že je firma aktuálně na prodej.

Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Malá robotická žirafa od Boston Dynamics vám pomůže s domácností

Žádné komentáře.