CDR.cz - Vybráno z IT

Mapy.cz jsou bez aktuálních dat jízdních řádů, CHAPSu nefunguje web - úmyslně?

nepřehlédněte
Mapy Title
Ukázkový příklad toho, jak může soukromá firma vydělávat na státních zakázkách. CHAPS s.r.o. nadále exkluzivně dodává data jízdních řádů IDOSu a kvůli nefungujícím stránkám, které se tváří jako úmyslně deaktivované, znemožňuje konkurentům normálně fungovat.

Seznam.cz do svých map před určitou dobou přidal funkci, která umožňuje návštěvníkům snadno hledat dopravní spojení vlaky a autobusy. Předcházela tomu složitá snaha vymámit z CHAPSu - firmy, která má zpracování dat pro ministerstvo dopravy na starosti - data ve strojově čitelné podobě. To se nepovedlo a Seznam tak musel sáhnout po dolování informací z excelovských tabulek, které firma veřejně poskytuje.

Mapy

Seznam už si na sociálních sítích servítky nebere

Jediný, kdo data ve strojově čitelné podobě od CHAPSu získává, je vydavatelství Mafra se svým portálem IDOS. Je tedy zřejmé, že spolupráce mezi CHAPSem a Mafrou je oboustranně výhodný.

Kauza, týkající se otevřených dat, nabrala nyní nový směr. Poté, co vzali v Seznamu soukromou firmu CHAPS za slovo a data složitě dolují, se zdálo být vše vyřešené. IDOS sice nadále dostává exkluzivně data od CHAPSu nezávisle na ostatních, ale ostatní mohou využívat veřejně dostupných zdrojů a dopracovat se ke stejným výsledkům.

Nefungující stránkování, nebo úmyslné vypnutí?

Tedy, v těchto dnech vlastně nemohou. Web, na kterém CHAPS aktualizovaná data pravidelně publikuje, totiž trpí již přes týden technickým problémem. Nefungující stránkování způsobuje, že se uživatelé nedostanou dále, než na šestou stránku. Ve výpisu je takových stránek ale více než 250. Ruční přepsání URL také nepomáhá a celá situace vypadá spíše jako kdyby někdo odkazy úmyslně deaktivoval.

Idosmhd

Od září dojde ke změnám, bohužel jen částečně

Seznam dlouhodobě usiluje o zpřístupnění dat ve strojově čitelném formátu. 1. září tohoto roku se dočkáme platnosti vyhlášky ministerstva dopravy, která toto zpřístupnění nařizuje. Data budou dostupná na FTP ve strojově čitelném formátu *.JDF. Aby toho nebylo málo, vyhláška mluví jen o řádech autobusů. Vlaky nikde zmíněny nejsou.

Mapy Mhd

Otázkou zůstává, zda je "technický problém" se stránkováním úmyslem, nebo ne. O velkou technickou chybu se rozhodně nejedná, opravit stránkování je práce na chvíli, a kdyby CHAPS chtěl (nebo kdyby snad chtěla Mafra?), mohl by data poskytovat i jinými kanály. Zatím však nemá důvod, zákonům takto vyhoví a ještě několik týdnů může před vyřešením mluvit o technických potížích.

Seznam v tuto chvíli tedy řeší problém, kdy nemůže přistupovat k aktuálním informacím z jízdních řádů. Například brněnské MHD, které před pár dny změnilo jízdní řády, má tak v Mapy.cz zastaralé údaje. CHAPS o situaci díky pobouřeným reakcím uživatelů a Seznamu dobře ví a údajně pracuje na její nápravě. Prý to ale bude vyžadovat nějaký ten čas. Může se tedy jednat o dny, ale i týdny.

Populární aplikace Pubtran řeší stejný problém

Populární Android aplikace pro vyhledávání v jízdních řádech Pubtran, kterou si stáhlo několik stovek tisíc uživatelů, strojí před stejným problémem. Seznam, který je současným vlastníkem Pubtranu, tak logicky patří k těm, kteří proti chování CHAPSu bojují nejvíce.

Pubtranmhd

A není divu. Firma CHAPS je placená ministerstvem dopravy, aby řády zpracovávala a poskytovala veřejnosti. Místo toho si však z celé věci udělala výnosný obchod a hází konkurenci IDOSu klacky pod nohy.

Na vše doplácí uživatelé

Na jednání CHAPSu, ať už k tomu má jakýkoliv důvod, doplácí především uživatelé. Nejen, že se nedostanou k relevantním informacím, ale navíc ještě nemají šanci vzniknout konkurenční služby, které by nutily IDOS inovovat a zlepšovat se.

Pokud se vám jednání firmy nelíbí podobně jako nám, sdílejte článek, napište mail do CHAPSu - info@chaps.cz, nebo zakročte podle svého. Jedině pak se dají věci do pohybu.

Tagy: 
Zdroje: 

Seznam, CHAPS, Google Play

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Mapy.cz jsou bez aktuálních dat jízdních řádů, CHAPSu nefunguje web - úmyslně?

Středa, 17 Červen 2015 - 12:01 | ptipi | Shodou okolností o tom vím něco více a rozhodně...
Pondělí, 15 Červen 2015 - 20:04 | PV | Otázkou je, o co se soudit. Ona tam ta data totiž...
Pondělí, 15 Červen 2015 - 19:21 | HKMaly | Otazkou je, jestli to vedi manageri. Protoze...
Pondělí, 15 Červen 2015 - 19:17 | HKMaly | Problem je, ze CHAPS nema ty data co davat na...
Pondělí, 15 Červen 2015 - 17:48 | Fotobob | Ideální by bylo CHAPS zprivatizovat a na komerční...
Pondělí, 15 Červen 2015 - 17:44 | Fotobob | Ha ha :-) To že nečtete německé noviny neznamená...
Pondělí, 15 Červen 2015 - 11:48 | PV | Mínusátoři se asi nikdy nestarali o chod nějaké...
Pondělí, 15 Červen 2015 - 09:52 | mejla76 | Dopr, proč by měl Seznam nebo kdokoli jiný psát...
Neděle, 14 Červen 2015 - 00:39 | Jan Honza | A přesně proto je v hromadě vtipů kapitalismus a...
Sobota, 13 Červen 2015 - 11:09 | PV | Hledání podle čísla linky funguje, lze tedy sosat...

Zobrazit diskusi