CDR.cz - Vybráno z IT

Máte rádi retro? Pak nesmíte minout Hyperkin Smartboy, GameBoye ze smartphonů

Hyperkin Smartboy 1
I v dnešních dobách aktivního hraní na smartphonech si každý jistě rád zavzpomíná na časy, kdy nosil v batohu svůj GameBoye s příslušnými hrami. Někdo jej má možná do dnes.

Hyperkin je nezávislou společností zabývající se vývojem videoherního hardwaru. Nyní se snaží přivést zpět k životu cartridge z proslulého GameBoye. I když na samotném počátku se mělo jednat jen o aprílový vtípek, tak nyní jde o plně rozjetý projekt, který by měl být co nevidět dostupný široké veřejnosti. 

"Chceme vytvořit retro zařízení, které by snadno zapadlo do arsenálu moderního hráče," prohlásil Chris Gallizzi, produktový inženýr společnosti Hyperkin.

Oprašte tedy své hry do GameBoye, jejich čas opět nadešel. Díky Hyperkin Smartboy můžete totiž iPhone 6 Plus proměnit v plně funkční kapesní herní konzoli. Z jedné strany stačí zasunou iPhone, kde vám pod displejem budou k dispozici známá tlačítka z GameBoye (Start, Select, navigační tlačítka s dvěma dalšími tlačítky), a ze strany druhé pak zastrčte vaši oblíbenou hru. Která to byla? Pokemon Gold? Zelda? 

Zprvu bude Hyperkin Smartboy dostupný pouze v šedé barvě ve stylu 80. let, jak ji známe z prvního GameBoye a pouze pro iPhone 6 Plus. Později by však měly přijít i jiné barvy společně s kompatibilitou i pro jiné telefony, a to nejen pro ty od Apple. Je dost možné, že zde pak bude omezení dáno pouze velikostí telefonu, ale pro spekulace je příliš brzy.

Hyperkin Smartboy 2

Smartboy je v poslední fázi vývoje, kde se momentálně řeší správné zapojení telefonu. K handheldu Smartboy se pak telefon připojí pomocí uvnitř umístěného konektoru a příslušné aplikace. V samotném handheldu bude i baterie, která se bude moci dobíjet mimo jiné i ze samotného telefonu. Zda to bude fungovat i opačně, to se nechme překvapit.

O době možného hraní zatím nepadla žádná zmínka, ta bude však určitě limitována telefonem samotným. O výdrži jako měl původní GameBoy si tedy asi můžeme nechat zdát, ale raději nepředbíhejme událostem.

Cena ani datum uvedení na trh zatím není známa, ale jistě to již nebude dlouho trvat. Snad to není jen naše zbožné přání.

Zdroje: 

1, 2, 3

Daniel Szkrobisz

Absolvent HŠML v Mariánských Lázních, který se víc než o gastronomii zajímá o IT a takové to domácí montování.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Máte rádi retro? Pak nesmíte minout Hyperkin Smartboy, GameBoye ze smartphonů

Pátek, 12 Únor 2016 - 10:15 | BTJ | Tak nejak bych cekal, ze ty tlacitka budou...

Zobrazit diskusi