CDR.cz - Vybráno z IT

Meta zakazuje sledování soukromých letadel na Instagramu a Threads

Zdroj: Shutterstock

V dnešní době je pro fanoušky a novináře sledování pohybu celebrit a jejich uhlíkové stopy jedním z kontroverzních témat. Společnost Meta nedávno oznámila, že zablokovala účty na Instagramu a Threads, které se zaměřovaly na sledování soukromých letadel. Mezi tyto účty patřily i ty, které sledovaly lety známých osobností, jako jsou Taylor Swift, Bill Gates nebo dokonce samotný CEO Meta, Mark Zuckerberg.

Důvod zablokování účtů

Meta ve svém oficiálním prohlášení pro TechCrunch vysvětlila, že tato rozhodnutí vychází z obav o bezpečnost. "Vzhledem k riziku fyzické újmy pro jednotlivce a v souladu s doporučením nezávislé Dozorčí rady jsme tyto účty zablokovali pro porušení naší politiky ochrany soukromí," uvedla společnost. Opatření se dotkla především účtů, které zveřejňovaly informace o soukromých letech celebrit a jejich trasách. Toto rozhodnutí je v souladu s Meta politikou ochrany osobních údajů a snahou zabránit potenciálním rizikům, která mohou pramenit z veřejného sledování.

Kdo jsou hlavní aktéři?

Jedním z nejznámějších správců těchto účtů je Jack Sweeney, mladý vysokoškolský student, který se proslavil sledováním soukromých letů známých osobností. Sweeney, nyní ve svých dvaceti letech, vede účty, které poskytovaly veřejné údaje o pohybu soukromých letadel a jejich majitelích. Mezi sledovanými byl například Elon Musk, jehož účet @ElonJet byl později pozastaven na Twitteru (nyní X). Sweeneyho snahy o sledování letů však nezůstaly bez reakce. V roce 2022 mu právní zástupci Taylor Swift zaslali dopis, ve kterém ho vyzvali k ukončení jeho aktivit. V dopise stálo: "Ačkoli to může být pro tebe jen hra nebo cesta k slávě a bohatství, pro naši klientku jde o otázku života a smrti."

Zdroj: Shutterstock

Sledování letadel v kontextu bezpečnosti a soukromí

Sweeneyho příběh přináší důležité otázky týkající se ochrany soukromí a bezpečnosti veřejných osobností. Jeho účty sledovaly informace, které byly do značné míry dostupné veřejnosti, což ho vedlo k úspěchu a širokému sledování. S tím však přišly i problémy. V květnu tohoto roku Bidenova administrativa schválila změnu, která umožňuje majitelům soukromých letadel anonymně registrovat své stroje, což značně ztěžuje sledování jejich letů. I přesto Sweeney tvrdí, že jeho sledovací schopnosti nejsou zcela ztraceny. Pomocí tipů a dalších zdrojů informací je stále možné udržovat přehled o některých letech.

Proč je sledování letadel tak populární?

Proč je sledování letadel celebrit tak velkým fenoménem? Existuje hned několik důvodů. Prvním z nich je samozřejmě fascinace slavnými osobnostmi a jejich životním stylem. Zjištění, kde se celebrity pohybují, může být pro některé lidi nesmírně atraktivní. Sledování jejich leteckých tras pak může poskytnout určitý druh voyeuristického uspokojení. Druhým důvodem je ekologický aspekt. Letecká doprava je jedním z největších zdrojů emisí skleníkových plynů, a to především v případě soukromých letadel. Celebritám jako Taylor Swift nebo Billu Gatesovi se často vyčítá jejich velká uhlíková stopa. Sledování letadel tedy může sloužit jako nástroj pro aktivisty, kteří chtějí upozornit na nesoulad mezi veřejnými prohlášeními těchto osobností o ochraně životního prostředí a jejich skutečným chováním.

Ochrana soukromí versus veřejné právo na informace

Téma sledování soukromých letů otevírá i širší diskuzi o ochraně soukromí a veřejném právu na informace. Sledování letů, které je možné díky veřejně dostupným údajům, je často vnímáno jako neškodná aktivita. Avšak v momentě, kdy jde o sledování konkrétních osobností, vstupuje do hry otázka bezpečnosti. Meta a další platformy se tedy snaží vyvážit právo na informace s právem na soukromí a bezpečnost. Toto rozhodnutí Meta zablokovat účty zaměřené na sledování letadel je tak dalším krokem v této složité otázce, kterou společnosti musí řešit v digitálním věku.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Meta zakazuje sledování soukromých letadel na Instagramu a Threads

Čtvrtek, 24 Říjen 2024 - 07:28 | x3m | Ked prave meta a MS hovoria nieco o ochrane...

Zobrazit diskusi