CDR.cz - Vybráno z IT

Microsoft s Met Office pracují na nejpokročilejší technologii meteorologie

Společnost Met Office podepsala smlouvu s Microsoftem na vybudování superpočítače pro předpověď počasí ve Velké Británii, který má poskytnout přesnější data a lepší porozumění změnám klimatu. Pokud vše půjde dle plánu, bude se jednat o nejpokročilejší technologii věnující se meteorologii na světě.

Zdroj

Vláda Spojeného království v únoru loňského roku vyčlenila na financování tohoto nejmodernějšího superpočítače 1,2 miliardy liber (asi 35,6 miliard Kč). Do provozu by měl být uveden do léta roku 2022 a bude mezi 25 nejlepšími superpočítači na světě a zároveň dvakrát tak výkonný než kterýkoliv jiný ve Velké Británii.

Data, která nová technologie generuje, budou použita k poskytování přesnějších varování před nepříznivým počasím, což může napomoci k vybudování lepší ochrany britské populace, podniků a infrastruktury před dopady stále extrémnějších bouří, povodní a sněhu. Exaktnost jeho modelování také pomůže lépe informovat vládní politiku v rámci boje UK proti změnám klimatu.
 

Vzhledem k tomu, že Met Office a Microsoft před sebou mají deset let spolupráce, očekává se, že společně přijdou na nové vědecké i technologické inovace, které umožní zodpovězení mnoha zásadních otázek, jenž naše měnící se klima v poslední době přináší. Velká Británie si tak také udrží svou globální pověst předního světového vědeckého a technologického výzkumu.

Superpočítač bude sídlit na jihu UK a přinese celou škálu možností pro nová zaměstnání, stáží, mentorských příležitostí, školení v oblasti digitálních dovedností a mnoho dalšího. Jeho údržba bude navíc z hlediska životního prostředí  jednou z environmentálně neudržitelnějších - poháněn bude 100% obnovitelnou energií a dle spekulací  již v prvním roce provozu ušetří 7 415 tun CO2.

Diskuse ke článku Microsoft s Met Office pracují na nejpokročilejší technologii meteorologie

Úterý, 27 Duben 2021 - 21:15 | Robin Seina | "deset let spolupráce, očekává se, že...
Úterý, 27 Duben 2021 - 09:23 | Jirka1 | Ty se řídíš předpovědí britských meteorologů? :-)
Úterý, 27 Duben 2021 - 09:17 | Gaunter | Aha, spolupracujú už 10 rokov. Tak už mi je jasné...
Pondělí, 26 Duben 2021 - 17:25 | DRK | Tak si říkám když je to tak prospěšná věc a tak...

Zobrazit diskusi