CDR.cz - Vybráno z IT

Umělá inteligence ovládaná hlasem ve Windows Phone 8.1, kam směřuje vývoj platformy?

mscortana1_640_large_verge_medium_landscape
Uniklá verze operačního systému WP 8.1 odhalila připravované hlasové ovládání, které má přinejmenším dohnat konkurenci v podobě Siri a Google Now. Udělal Microsoft první krok k platformě pro inteligentní domácnost?

Hlasové příkazy již ve Windows Phone nalezneme nyní, ale jedná se pouze o základní povely ve stylu „volej XYZ“ apod. Cortana, jak se projekt hlasového asistenta zatím jmenuje, bude na rozdíl od současného rozpoznávání několika příkazů sázet na strojové učení a uživatelům má pomoci v nejrůznějších situacích.

Steve Ballmer Windows Phone 7

Hovoří se o hlasové správě notifikací, práci s kalendářem, nebo třeba o poskytování informací o počasí. Ano, nic co by konkurence neuměla, ale pro uživatele je to nepochybně dobrá zpráva, která by mohla alespoň částečně zvýšit konkurenceschopnost platformy.

Psali jsme o Windows Phone:

V pozadí služby nalezneme tradičně vyhledávač Bing, navíc pak i jeho znalostní databázi Satori, z níž bude asistent čerpat. Byla by škoda podobnou funkci nevyužít masověji, což si redmondští uvědomují a podle všeho se potvrdí červencová slova Steva Ballmera. Ten hovořil o budoucnosti společnosti a mimo jiné padla i následující věta - „Naše infrastruktura založená na strojovém učení bude rozumět lidským potřebám, poskytovat informace a pomáhat. Budeme schopni dobře porozumět každodenním činnostem uživatelů a poskytnout jim užitečnou pomoc.“

wp-cortana-1-1024x568

Z toho lze předpokládat, že se dočkáme nasazení hlasového asistenta i pro operační systém Windows na počítačích a chybět nebude ani na Xboxu. Microsoft se tak konečně pokusí o bližší sjednocení svých platforem a vytvoření funkčního modelu pro inteligentní domácnost.

Na Windows Phone 8.1 si budeme muset počkat do začátku roku 2014. Podle nás je to chyba, proč se nepokusit ukrojit si alespoň malou část vánočního trhu?

halo4cortana
Použité jméno odkazuje na postavu z oblíbené herní série Halo, konkrétně umělou holografickou inteligenci v těle ženy.

Směr vývoje Windows Phone a náskok Androidu s iOS

Operační systém Windows Phone se ne a ne dostat na pomyslnou špičku, na níž se nachází Android a iOS. Především zelený robůtek musí dělat Microsoftu vrásky na čele svou oblíbeností a z toho plynoucími prodeji. Na nízkém podílu nic nezměnil ani fakt, že se jedná o inovativní platformu, která se minimálně uživatelským prostředím Modern UI liší opravdu výrazně.

Lidé zkrátka chtějí to, co mají jejich přátelé a tak v současné době není úplně jednoduché prorazit. To, že má Windows Phone své mouchy je známým faktem, na druhou stranu je to také dáno poměrně krátkou dobou vývoje. Microsoft totiž starý Windows Mobile úplně zahodil a začal vše tvořit od píky až v roce 2010. iOS přišel v prvním iPhonu na trh roku 2007 a Android v HTC Dream o rok později.

g1iphone1

Redmondští tak stále přemýšlí o tom, jak se dostat na úroveň pomyslné elity. Vedle nového hlasové asistentky Cortana je významným milníkem pro vývoj platformy probíhající koupě finského výrobce Nokia samotným Microsoftem. Dlouhodobá spolupráce společností tak vyústila v něco většího, co by v budoucnu teoreticky mohlo pomoci nakopnout vývoj WP kupředu a to i díky rychlejším inovacím a know-how obou firem.

Společný vývoj Windows Phone a Windows RT

Hovoří se i o sjednocení nepříliš úspěšného Windows RT s Windows Phone do jedné platformy. Microsoft již spojil jejich vývojová oddělení do jedno a tak se můžeme těšit, co ze situace vzejde. My bychom rádi viděli sjednocenou platformu, kde budou jednotlivé systémy perfektně spolupracovat. Ani toho jsme se totiž zatím nedočkali...

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Umělá inteligence ovládaná hlasem ve Windows Phone 8.1, kam směřuje vývoj platformy?

Středa, 18 Září 2013 - 15:52 | Alexandra Stanovska | Náhodou, Clippy je legendou! Keď už sa ju...
Středa, 18 Září 2013 - 14:59 | HKMaly | Doufam, ze tenhle projekt nenavazuje na "...
Středa, 18 Září 2013 - 03:56 | Alexandra Stanovska | Ste si isti ze MS ma az take vrasky z Androidu,...
Úterý, 17 Září 2013 - 12:38 | lto | registry bordel, dll peklo, do toho nainstalovany...
Úterý, 17 Září 2013 - 11:52 | rman | "My bychom rádi viděli sjednocenou platformu...
Úterý, 17 Září 2013 - 10:48 | doctorX doctorY | dovedu si docela zive predstavit , jak u te...

Zobrazit diskusi