CDR.cz - Vybráno z IT

Proč hází Microsoft Windows Phone 8 klacky pod nohy a neaktualizuje rychleji? Systém postupně zaplňuje volné místo nesmysly!

Storage_Windows_Phone
Dlouhotrvající chyba v systému Windows Phone 8 zaplňuje volné místo balastem, který mnohdy není možné odstranit. Proč na chybu Microsoft reaguje trestuhodně pomalu a jak jí alespoň částečně eliminovat?

Softwarový gigant již delší dobu bojuje proti silné konkurenci iOS a Android pomocí vlastního systému Windows Phone, který nahradil rodinu Windows Mobile. Boj je to těžký a především rostoucí popularita Androidu mu příliš prostoru nedává. Aktuální verze nese, stejně jako na desktopu, číslici 8 a mnozí ji označují za první konkurenceschopnou v porovnání s konkurencí.

huawei_pamet_cdr

A skutečně, při aktivním užívání se zdá, že máte v ruce použitelný operační systém. Je bleskově rychlý, výběr dostupných zařízení je poměrně široký, ale stále má své mouchy a nedostatky.

Kam mizí volné místo a co znamená položka "Ostatní"?

Smartphone Huawei Ascend W1 s Windows Phone 8, který už nějakou dobu využívám, sice nepatří mezi zařízení s kdovíjak velkým úložištěm, ale vnitřní paměť 4 GB se zdá být alespoň na základní aplikace dostatečná. Naneštěstí, při pohledu do nastavení zjistíte, že si celých 1,91 GB zabere systém samotný. I přes tento fakt zde máme potenciálně kolem 2 GB pro vlastní uživatelská data a k tomu slot na paměťové karty. Prvních pár dní až týdnů tomu tak skutečně může být, ale nemilé zjištění na sebe nenechá dlouho čekat.

Windows Phone 8

Před několika dny jsem po více než dvouměsíčním využívání smartphonu dostal systémovou hlášku o plném vestavěném úložišti. Zvláštní, pomyslíte si, když máte nainstalovaných stěží 15 aplikací, fotografie necháváte ukládat na kartu a hudbu stejně tak.

Zobrazení volného místa ve Windows Phone uživatelům ukazuje, jaká data zabírají nejvíce místa. Mohou to být fotografie, videa, nebo třeba či záhadná položka "Ostatní". Samo o sobě by nám asi nevadilo, že se Microsoft příliš nechlubí jejím obsahem, za pár týdnů má však v našem případě velikost celých 1,28 GB.

others_windows_phone (1)

Pokud začnete hledat po internetu, určitě zjistíte, že problém není nikterak unikátní a komunita se již několik měsíců usilovně snaží přijít na funkční řešení.

Položka "Ostatní" může růst neomezeně a nejde smazat

Položka "Ostatní" podle dostupných informací slouží jako mezipaměť systému, kam jsou ukládána data z webů, nainstalovaných programů a propojených služeb. Nemalou část má pak na svědomí úložiště SkyDrive, které slouží pro zálohu nastavení telefonu, zpráv, fotek apod.

Storage_Windows_Phone

Vnitřní chyba systému a podle všeho i samotného SkyDrive zapříčiní, že jsou systémová data a uploadované zálohy automaticky synchronizovány zpět do zařízení, kde sice nejsou vidět, ale skrývají se právě pod záhadným názvem "Ostatní".

Mezipaměť není naneštěstí velikostí nijak omezena a roste, dokud máte nějaký ten volný prostor. Majitelé WP8 smartphonů s větším vnitřním úložištěm hlásí i případy, kdy jim "neznámý" obsah zabírá klidně 15 GB, což už je na pováženou. Ostatní mobilní operační systémy sice na mezipaměť sází také, ale lze jí jednoduše smazat, nebo k tomu dochází automaticky. Občasným problémům se samozřejmě také nevyhnou, nejedná se však o nic globálního.

skydrive logo

Jako uživatele Windows Phone 8 mne tato skutečnost štve. Systém mám poměrně rád, zvykl jsem si na něj, ale když si potřebujete udělat nějakou tu momentku fotoaparátem, téměř žádná data jste si do úložiště neuložili a stejně dostanete hlášku o plné paměti, máte co dělat, abyste se ovládli...

Nokia i HTC problém řeší, Microsoftu to trvá

Zajímavým faktem se zdá být vyřešení problému ze strany Nokie. Finský výrobce ve svých Lumiích v dubnu tohoto roku aktualizoval firmware (1232.5957.1308), který situaci řeší a umožňuje pomocí vylepšeného správce vnitřní paměti položku "Ostatní" promazávat.

700-nokia_lumia_925_color_range

Proč s řešením nepřijde přímo Microsoft, když má sjednocenou platformu, s Nokiíí jsou jedna ruka a může snadněji hromadně aktualizovat? Podle všeho raději vyčkává až na větší aktualizaci, ale to již bude spousta uživatelů doslova počítat každý MB. Zatím tedy musíme vyčkat a sáhnout po neoficiálních cestách, které problém alespoň částečně eliminují.

Návod jak získat část volného místa zpět

Na webu a diskuzních fórech je dostupných několik rad a tipů, ale pokud nemáte smartphone řady Nokia Lumia s upraveným firmwarem, budou pro vás určené hlavně následující řádky. První body jsou následující:

  • Smažte historii prohlížení v Internet Exploreru
  • Vypněte synchronizaci fotografií se službou SkyDrive
  • Restartujte vaše zařízení
others_windows_phone (2)others_windows_phone (3)

Tímto postupem je možné získat pár MB zpět a předejít tak částečně dalšímu zvětšování položky "Ostatní". Následující postup je již o něco účinnější:

  • Stáhněte přes market aplikaci Shrink Storage
  • Spusťte ji
  • Klikněte na položku Fill Phone Storage a vyčkejte na potvrzení (může chvíli trvat)
  • Vypněte smartphone
  • Zapněte jej a v aplikaci Shrink Storage klikněte na "Clean Phone Storage"
Shrink-Storage-Screenshots-for-Windows-Phone-8

Shrink Storage využívá funkce systému, kdy je při úplném zaplnění smartphonu položka "Ostatní" částečně zredukována. Měli byste tak získat několik desítek až stovek MB prostoru zpět, což není mnoho, ale může to pomoci vyřešit problém, než Microsoft přijde s finálním řešením.

Aktualizace systému Windows Phone 8, která má dorazit v nejbližších týdnech, by podobným neduhem trpět neměla a zároveň přinese několik nových funkcí a vylepšení. My jen doufáme, že tomu tak opravdu bude. Především majitelé WP8 smartphonů s 4GB úložištěm by jinak mohli mít s přeplněným úložištěm nemalé a prakticky neřešitelné problémy.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Proč hází Microsoft Windows Phone 8 klacky pod nohy a neaktualizuje rychleji? Systém postupně zaplňuje volné místo nesmysly!

Čtvrtek, 15 Srpen 2013 - 03:40 | BTJ | Ja na nokii muzu smazat tu mezipamet primo v...
Neděle, 11 Srpen 2013 - 19:33 | neo taa | Článek je o zásadním problému v WP. Ten problém...
Pátek, 9 Srpen 2013 - 22:27 | besik33 | Kdyz jsem sel s nokii do metra tak jjsem byl 30...
Pátek, 9 Srpen 2013 - 22:20 | besik33 | me zkuensoti s nokii. 1) za davnych casu alcatel...
Čtvrtek, 8 Srpen 2013 - 20:15 | Mem | Díky za přínosný blogpost, zkontroloval jsem si...
Středa, 7 Srpen 2013 - 22:50 | peca | Ani nevím, kdy mi telefon naposledy "...
Středa, 7 Srpen 2013 - 11:23 | petr22 | Maximalne Iphone. Android za kvalitnejsi nez...
Úterý, 6 Srpen 2013 - 22:58 | Mi Chal | Aha, takže oni napíšou "blog" akorát do...
Úterý, 6 Srpen 2013 - 22:56 | Mi Chal | Já teda v článku nic o tom, že by to byl blog,...
Úterý, 6 Srpen 2013 - 17:53 | Vymrdal007 | Evangelizátor je v těžký insolvenci.

Zobrazit diskusi