CDR.cz - Vybráno z IT

Acer vs. Philips vs. Benq: Vyzkoušeli jsme pro vás kapesní projektory

nepřehlédněte
Mini Projektory Test 1
Dnes si uděláme takové menší srovnání přenosných projektorů. Již jsme testovali BenQ JoyBee GP3, který si neodnesl vysloveně špatné hodnocení. Teď tu máme něco ještě daleko přenosnějšího. Budou stát konkurenční miniprojektory za to?

Kapitoly článků

1.  Představení a první dojmy

První se dostal na řadu Philips PicoPix PPX3610 – nejmenší, zato polepený největším počtem „jsem nejlepší, kup si mě“ samolepek. Nejvíce mě přitáhla samolepka „1080p“. „No to je super! To je luxusní“, pomyslel si naivní redaktor a připojil projektor k notebooku…

Mini Projektory Test 2

Další samolepka slibuje 305cm úhlopříčku, ale už neříká, že musíte bydlet ve stodole. Na vzdálenost skoro 4 metry jsem dosáhl s bídou dvoumetrové úhlopříčky. No co, tak jenom přijdete blíže k projekci, co se může stát? Nic horšího, než že vás do očí kopnou pixely jako kopyta. 1080p input je totiž ve skutečnosti FWVGA (854x480 px) output… 

Mini Projektory Test 3Mini Projektory Test 4

Přestože nejsem nejlepší fotograf, za nečitelnost nemohu ani já, ani fotoaparát Šumix, ani váš přijímač či vaše oči. 854x480 px je při 1080p inputu absolutně nečitelné. V tomhle rozlišení a na (stejně jako u GP3) o 45° otočených pixelech nebude čitelný prakticky žádný text, jehož písmenka budou menší než hlava. Vypnout ClearType nepomůže.

Mini Projektory Test 5Mini Projektory Test 6

Projektor jsem odpojil, se slovním doplňkem položil na zem a s beznadějí sáhl po druhém C205 od Aceru. Vůči Philipsu odporně velký, zato bez samolepek a s velice decentním designem. Ten se rovnou skromně přihlásil jako 1280x720 px a rozsvítil rovnou 2x větší úhlopříčku. Dole můžete vidět odpojený Philips, momentálně asi o ¾ metru blíže ke zdi a ze 4:3 obrazem.

Mini Projektory Test 7

S Acerem byla práce podstatně příjemnější, ale (nečekaně také) FWVGA je prostě na nepřizpůsobený text málo - je to hrozně rušivé. Jinak řečeno, všechny tři projektory jsou v téhle propasti jménem šikmé pixely, ale BenQ GP3 má téměř dvakrát větší skutečné rozlišení 1280x800 px, na které se už dá koukat.

Mini Projektory Test 8Mini Projektory Test 9

Pro férové srovnání jsem dal projektory na sebe a ze stejné vzdálenosti promítal. Mřížka patří BenQ GP3. Modrý obrázek menu skutečně není vložený v malování, jde o skromnou prezentaci Philipsu PPX3610. Malování patří Aceru C205, ale z blízka je vidět, že jeho pixely jsou skoro 2x větší než na mřížce od BenQ.

Mini Projektory Test 10

FWVGA je tak akorát na obrázky a animace, kde se ta obrovská interpolace víceméně ztratí (nebo si to aspoň někteří myslí). Obvykle koukám na svou tapetu s králem Lichů ve FHD. Co jsem poprvé viděl na Philipsu, vypadalo opravdu silně porouchaně. Dobrovolně bych na tom nechtěl někde na meetingu koukat na grafy v Excelu. Ani nechápu, proč by chtěl někdo ultrapřenosně za bílého dne promítat film.

Tagy: 
Zdroje: 

vlastní

Kapitoly článků
1.  Představení a první dojmy

Tomáš Bohuněk

Student informatiky, samouk v oblasti PC hardwaru a 3D grafiky, znalec aut a milovník dynamické jízdy.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Acer vs. Philips vs. Benq: Vyzkoušeli jsme pro vás kapesní projektory

Pondělí, 9 Červen 2014 - 14:52 | Anonym | Acer H5380BD, sorry :-) Stal me 375 liber. Pry...
Pondělí, 9 Červen 2014 - 11:19 | BTJ | Vidim, ze ten ACER H5380DB nenajdou ani stranky...
Pondělí, 9 Červen 2014 - 11:15 | BTJ | Hm, tak ta 900, to uz bude vcelku pouzitelne...
Pondělí, 9 Červen 2014 - 11:08 | Anonym | Taky sem nedavno vybiral projektor, led...
Pondělí, 9 Červen 2014 - 08:47 | usiR3v | mm.. islo by testnut aj dell projektor? teda...

Zobrazit diskusi