CDR.cz - Vybráno z IT

Geniální mozek pracuje na 3D skenování běžným mobilem, funguje skvěle [CeBIT]

nepřehlédněte
3 D Sken Cdr Aplikace 10
Namíříte mobil na reálný objekt, uděláte pár pohybů kolem a máte 3D model. Bez nutnosti profesionálního skeneru či jiných drahých řešení. Přesně tak funguje aplikace, kterou jsme mohli na vlastní oči spatřit na veletrhu CeBIT v Německu.

Nic nového pod sluncem říkáte? Ano, podobné řešení nabízí třeba Autodesk v podobě mobilní aplikace 123D Catch. Liší se však především rychlostí a způsobem zpracování, kdy je projekt vznikající na ETH Zurich (Spolkové vysoké technické škole v Curychu) v mnohém pokročilejší. Oproti konkurenci odpadá nutnost být připojen do cloudu, kde musí dojít ke zdlouhavému zpracování na straně serveru. Zde dochází ke generování 3D modelu v reálném čase přímo v chytrém telefonu.

 "V době, kdy jsou stále populárnější 3D tiskárny a virtuální realita obecně, se jedná o snadnou a rychlou možnost, jak přenést věci z reálného světa do toho digitálního," řekl tvůrce projektu Petri Tanskanen. Výsledný model je nutné v dalším 3D nástroji trochu očistit, ale jak si můžete všimnout na videích, i zevrubné skenování nese velmi dobré výsledky.

3 D Sken Cdr Aplikace 13 D Sken Cdr Aplikace 43 D Sken Cdr Aplikace 2

Vlevo na fotografii lze spatřit model budovy. První je originál, bílý v pozadí výstup ze skeneru vytisknutý na 3D tiskárně a v pozadí očištěný model s nanesenou texturou

Software využívá data o pohybu zařízení ze senzorů a ty poté spojuje s fotografiemi do 3D modelu. Aplikace průběžně zachytává i snímky v plné kvalitě, které lze následně použít k tvorbě textur. Vše co potřebujete je software a Android telefon se slušnou kamerou.

Tým si v tuto chvíli klade za cíl lepší optimalizaci pro vícejádrové telefony a různé čipsety. V tuto chvíli totiž aplikace funguje jen na několika vybraných modelech telefonů a stále je ve fázi vývoje. I proto nemá stále finální jméno a nemůžeme tak používat žádný konkrétní název.

My týmu kolem mobilního 3D skeneru fandíme a rádi vidíme podobně vyspělé projekty na akademické půdě. Pokusíme se od Petriho zjistit, zda by bylo možné získat pro vás, naše čtenáře, testovací verzi jak jen to bude možné. Podle informací z CeBITu, kde jsme se s tvůrcem setkali, to ale bude nejdříve v druhé polovině tohoto roku.


Partnerem naší cesty na CeBIT 2015 byla společnost Synology, tímto jí děkujeme


 

Logo Synology


 
 

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Geniální mozek pracuje na 3D skenování běžným mobilem, funguje skvěle [CeBIT]

Sobota, 28 Březen 2015 - 10:33 | Destructor | Na to, že ti stačí jen obyčejný telefon a SW, je...
Čtvrtek, 26 Březen 2015 - 19:13 | Daniel de Sade | Jen pokud za to nemůžeš...
Čtvrtek, 26 Březen 2015 - 14:49 | DRK | Hmm pod pojmem "funguje skvěle" si...
Čtvrtek, 26 Březen 2015 - 13:17 | peca | http://ssjc.ujc.cas.cz/search.php?hledej=Hledat...
Čtvrtek, 26 Březen 2015 - 08:10 | peca | "...jak si můžete všimnout na videích, i...

Zobrazit diskusi