CDR.cz - Vybráno z IT

Nové chytré NASy od Synology - pro podniky i sledování 30 IP kamer naráz

nepřehlédněte
Nas 715
Je libo škálovatelný NAS s čtyřjádrovým procesorem a podporou sledování a správy až 30 IP kamer naráz? Synology představilo nové NASy a servery pro malé a střední firmy. Podíváme se i na to, co představilo Synology na letošním CeBITu. Vydrží NAS oheň i vodu?

Synology představilo dvojici NAS řešení z řady DiskStation, vhodné pro malé a střední podniky. Dvojice variant má nabídnout škálovatelnost a dobré parametry provozu.

První z novinek, čtyřjádrový model DS715 je vybaven čtyřjádrovým procesorem taktovaným na frekvenci 1,4 GHz s 2 GB RAM. Díky podpoře aplikace Surveillance Station umožňuje DS715 sledovat naráz až 30 IP kamer. NAS má šachty na 2 disky do celkové kapacity 16 TB (2 x 8 TB), což je dnes maximum, které je k sehnání.

Synologyaa

Model poskytuje rychlosti při agregaci linek 216 MB/s při čtení a 142 MB/s při zápisu dat. Při aktivaci hardwarového šifrování slibuje výrobce rychlosti až 205 MB/s pro čtení a 77,6 MB/s pro zápis.

Drouhou novinkou je DiskStation DS215+ s dvoujádrovým procesorem o taktu 1,4 GHz a 1 GB RAM. Dvoušachtový model má poskytovat výkon 209 MB/s při čtení a 139 MB/s při zápisu. Při hardwarovém šifrování je rychlost oficiálně nastavena na 145 MB/s pro čtení a 71 MB/s pro zápis.

Synologybb

Dvojice novinek využívá operačního systému DiskStation Manager od Synology, který si detailně rozebereme v reportáži z letošního veletrhu CeBIT níže. Systém umožňuje instalovat další funkce, zahrnuje podporu multimedií a spoustu dalšího. Pokud jste tedy majitelem některé ze streamovacích krabiček ve stylu Chromecast od Google, můžete si multimediální obsah po síti streamovat rovnou do zařízení.

Synology na CeBIT 2015

V rámci letošního veletrhu CeBIT jsme navšítvili prostory Synology (hala Digital Business Solutions), kde výrobce prezentoval své portfolio od profesionálních serverů, po domácí routery s podporou lokálního streamování. Zajímavý však nebyl jen vystavený hardware, ale především jeho softwarová výbava v podobě nového operačního systému ovladatelného přes webové rozhraní DSM 5.2.

Synology Dsm

Softwarové novinky - Co přináší Disk Station Manager (DSM) - 5.2

Na všech běžících novinkách byl nainstalován DSM (Disk Station Manager) ve verzi 5.2. V dobu veletrhu se jednalo o plně funkční betaverzi, dnes je již ve verzi finální. DSM je šikovným nástrojem pro tvorbu privátního cloudu, umožňujícím provoz nejrůznějších aplikací, stejně jako tvoří multimediální platformu.

Synology Dsm 1

Docker - rozšířit funkce si můžete dle libosti

Novinkou v tomto systému je tzv. Docker, neboli virtualizační nástroj pro tvorbu virtuálních serverů a aplikací. Během pár kliknutí můžete mít v provozu firemní Remine, nebo web na redakčním systému Drupal či Wordpress. 

Tento vlastní „market“ nese název Centrum balíčků. Jak název napovídá, slouží pro instalaci rozšiřovacích nástrojů, obohacujících stanice Synology novými funkcemi. Každé aplikaci pak můžete snadno přiřazovat hardwarové prostředky a běží tedy odděleně. Nestane se tedy, že by v případě špatné konfigurace jedné části došlo k selhání celého systému. 

Propojení dat nově i s cloud úložišti

Cloud Station a Cloud Sync potěší hlavně ty uživatele, kteří jsou zvyklí pracovat na více zařízeních naráz. Snadno lze propojit cloudová úložiště s těmi lokálními a využívat jednu či druhou stranu jako zálohu. Ve výběru nechybí DropBox, Google Drive či Microsoft OneDrive.

Synology Dsm 2

Pro pracovní prostředí potěší možnost verzování souborů. Datová komunikace podléhá šifrování a synchronizaci není nutné provádět pro všechna data, ale jdou volit výběry.

 Nástrojů pro práci je více

Synology se snaží zákazníkům ukázat, že do firemního a pracovního prostředí patří. Zajímavý je např. nový nástroj Note Station. Jedná se o místo pro tvorbu a sdílení poznámek, to-do listů a snadnější organizaci času.

Synology Dsm 4

Vyzvihnout lze z Note Station nový nástroj Web Clipper. Jedná se o rozšíření pro prohlížeč Chrome (bohužel v tuto chvíli jen pro něj), které umožní rychlou tvorbu screenshotů webových stránek a následný komentář ke snímkům. Pokud vás tedy někde něco zaujme, můžete udělat snímek stránky, napsat k němu komentář a poslat kolegům.

Hardwarové novinky z CeBITu

Nový router RT1900ac vám po připojení k externímu disku umožní mnohé

Synology přišlo místo dříve spekulovaného routeru kombinovaného se serverem přímo se samotným routerem nesoucím označení RT1900ac. Ten patří do nejvyšší kategorie těchto zařízení. Podporuje WiFi 802.11b/g/n/ac, frekvence 2,4 i 5 GHz, 3×3 MIMO antény a rychlosti až 1,9 Gb/s. Uvnitř sice není žádné úložiště, ale uživatel může snadno připojit externí disk. Stejný software jako uvnitř NAS řešení Synology se nachází i uvnitř routeru, nechybí tak ani možnost instalace dalších funkcí. Vše je ovládáno skrze intuitivní webové rozhraní.

Synology Cebit 2015 27Synology Cebit 2015 30Synology Cebit 2015 36

Surveillance Station ve spolupráci s Axisem

Bezpečnostní řešení umožňuje kombinovat úložiště Synology s kamerami a nejrůznějšími senzory. Díky předem nadefinovaným akcím tak může dojít k automatickému uzamykání a odemykání dvěří apod. Řešení je optimalizováno na nahrávání kamerových záznamů a jejich snadnou správu.

Synology Cebit 2015 48Synology Cebit 2015 49Synology Cebit 2015 16

ioSafe - vodě i ohni odolná úložiště

Spatřit jsme na vlastní oči mohli i odolné řešení od ioSafe, které staví právě na NAS řešeních Synology. Pokud nevíte o co jde, vězte, že se jedná o vodě a ohni odolné úložiště, které se dostalo do povědomí uživatelů díky efektním videům, kde se s ním zacházeno ne zrovna v rukavičkách.

Řešení ioSafe jsou vyrobená je z odolného kovového šasi, uvnitř něhož se nachází keramická výplň zajišťující odolnost proti žáru a ohni. Stejně tak je pouzdro vodotěsné. V případě katastrof tak jsou vaše data v bezpečí.

Synology Cebit 2015 8Synology Cebit 2015 10Synology Cebit 2015 9


Partnerem naší cesty na CeBIT 2015 byla společnost Synology, tímto jí děkujeme


 

Logo Synology


 
 
Zdroje: 

CeBIT, Synology

Galerie ke článku

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nové chytré NASy od Synology - pro podniky i sledování 30 IP kamer naráz

Úterý, 30 Červen 2015 - 13:10 | Pan_Filuta | Zdravím, máte nějaké praktické zkušenosti s...

Zobrazit diskusi