CDR.cz - Vybráno z IT

Motorola nesmí prodávat telefony v Německu. Co bude dál?

Zdroj: Shuttestock

Patentový spor mezi společnostmi Lenovo, Motorola a InterDigital uzavřel dveře na německém trhu pro jejich chytré telefony a notebooky. Rozsudek mnichovského soudu o dočasném zákazu prodeje znamená, že oba výrobci teď čelí výzvě a rozhodnutím, zda se pokusí vrátit se na německý trh.

V roce 2022 se OnePlus, Oppo a Vivo stáhly z německého trhu s chytrými telefony, což vyvolalo značné rozruchy. Důvodem byl patentový spor s Nokií, který nakonec vyřešily, ale po roce absence na trhu to zanechalo své stopy. Nyní je obdobná situace u společností Lenovo a Motorola, které čelí zákazu prodeje svých produktů v Německu kvůli pokračujícímu patentovému sporu s americkou firmou InterDigital.

Rozsudek mnichovského krajského soudu ve prospěch InterDigital ve sporu o patent WWAN vynesl dočasný zákaz prodeje produktů Lenovo a Motorola v Německu. Tento zákaz zahrnuje nejen chytré telefony, ale i tablety a notebooky, které využívají technologie GSM, UMTS, LTE nebo 5G. InterDigital musel jako záruku u soudu složit zhruba 4,5 milionu eur, aby byl zákaz vymahatelný.

Zdroj: Shutterstock

Původně americká společnost nezaplatila požadovanou částku, což Lenovo a Motorole umožnilo pokračovat v distribuci svých produktů prostřednictvím maloobchodních partnerů v Německu. Nicméně nedávná platba ze strany InterDigitalu způsobila prozatímní vymáhání zákazu prodeje. Následkem toho Motorola odstranila veškeré zmínky o svých telefonech z německých webových stránek a Lenovo stáhla notebooky, které jsou dotčené patentovým sporem, z prodeje.

Třetí strany mohou nadále prodávat zásoby telefonů Motorola a notebooků Lenovo, ale jakmile se vyprodají, prodej bude pozastaven až do vyřešení sporu. Zpráva z WirtschaftsWoche zmiňuje, že InterDigital nedávno prohrál patentový spor s Lenovem ve Velké Británii, ale dohoda ohledně licenčních poplatků zatím není dosažena.

Tato právní bitva mezi Lenovem a InterDigitalem by mohla pokračovat ještě nějakou dobu, což znamená, že telefony Motorola a notebooky Lenovo mohou na německém trhu chybět ještě dlouho. Situace ukazuje, že patentové spory mohou mít značný dopad na konkurenceschopnost firem na trhu s chytrými telefony a dalšími technologickými zařízeními.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Motorola nesmí prodávat telefony v Německu. Co bude dál?

Žádné komentáře.