CDR.cz - Vybráno z IT

Na Novém Zélandu už můžete dostávat výplatu v Bitcoinech, podléhá i daním

Finanční úřad na Novém Zélandu vydal prohlášení, podle kterého můžou zaměstnavatelé vyplácet mzdu i v Bitcoinech. Stanovená pravidla však umožňují i širší výklad a proto bude zapotřebí toto prohlášení doupřesnit.

Bitcoin a kryptoměny obecně dost často rozdělují populaci na tři tábory - jedni je považují za plnohodnotnou měnu, druzí je naprosto odsuzují a třetí skupině je to jedno. Pro kryptoměny mluví fakt, že mnoho velkých firem již akceptuje platbu v kryptoměnách.

Poměrně unikátní situace nastala v současné době na Novém Zélandu, kde tamní finanční úřad (Inland Revenue Department) vydal prohlášení, podle kterého dává zaměstnavatelům možnost za předem daných podmínek vyplácet svým zaměstnancům mzdu v kryptoměnách.

Těmi podmínkami se ve stručnosti míní povinnost být zaměstnán na základě platbé pracovní smlouvy a být odměňován buď formou pevně stanovené mzdy nebo pravidelně vyplácené části stanovené odměny.

Tím, že se jedná o regulérně vyplacenou mzdu, podléhá i kryptoměna oficiálnímu zdanění. Tato část nové legislativy není bohužel dostatečně specifikována, a tak umožňuje i širší výklad. Hodnota kryptoměny, ve které bude zaměstnanec pobírat mzdu, musí být nějakým způsobem navázána na minimálně jednu měnu s nuceným oběhem.

Odborníci na kryptoměny to vykládají tak, že zákonodárný sbor na Novém Zélandu dovoluje vyplácet mzdu pouze v tzv. stable coins - čili blockchainových tokenech, které jsou navázány na státní měny. Díky šíršímu výkladu nové legislativy není například jasné, zda by mohl zaměstnavatel vyplácet mzdu v Bitcoinech.

Jedno z pravidel totiž určije, že krypto aktivum musí fungovat jako měna. A podle mnohých studií je Bitcoin považován za regulérní měnu. Dá se tedy očekávat, že finanční úřad bude muset v budoucnu svoje prohlášení ještě doupřesnit.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Na Novém Zélandu už můžete dostávat výplatu v Bitcoinech, podléhá i daním

Žádné komentáře.