CDR.cz - Vybráno z IT

Na Teslu útočí studenti! Solární vůz Sunswift překonal světový rekord

nepřehlédněte
Sunswift Eve
Automobilka Tesla Motors by se měla začít obávat o své výsadní postavení na trhu. Jejímu automobilu Tesla Model S, současné špičce mezi elektromobily, roste konkurence doslova raketovým tempem. Model nemá na starosti žádná velká značka, ale obyčejní studenti.

The UNSW Solar Racing Team (Sunswift) je tým australských studentů z Nového Jižního Walesu, kteří společně pracují na neziskovém projektu automobilu na solární pohon. Na svém výtvoru pracují s vidinou účasti na mezinárodním závodu solárních automobilů World Solar Challenge, který se koná jednou za dva roky v Austrálii. Cílem závodu je se svým solárním vozítkem splňujícím regule soutěže ujet co nejrychleji trasu z Darwinu do Adelaide, což je celých 3000 kilometrů.

World Solar Challenge Map

Trasa závodu World Solar Challenge

Tým Sunswift zatím vyprodukoval pět různých vozů na solární energii. Nejnovějším z nich je skutečně výjimečný Sunswift eVe, který se stal držitelem nového světového rekordu mezi solárními automobily. Vůz překonal na jedno nabití více než 500 kilometrů při průměrné rychlosti přesahující 100 km/h, čímž pokořil 26 let starý rekord (500 km s prům. rychlostí 73 km/h).

Elektromobil jel při pokoření rekordu pouze na Li-Ion baterii o hmotnosti 60 kg. Kromě toho může eVe jako pohon využít také solární panely, což by při kombinované spotřebě znamenalo dojezd 800 km. Vůz je schopen jet maximální rychlostí 140 km/h.

Sunswift Eve

Když se o podobný test pokusili studenti z Nizozemka s elektromobilem Tesla Model S, na jedno nabití dokázali ujet 625 kilometrů. Jízda trvala šestnáct hodin a jejich průměrná rychlost byla 38,6 km/h. Oficiální světový rekord s Model S však drží David Metcalf z Floridy, který ujel 680,7 km při průměrné rychlosti 29 km/h.

Jak to tak vypadá, model Sunswift eVe neskončí pouze u projektu. Tým v současnosti projednává povolení k provozu na australských silnicích a zvažuje také možnost sériové výroby.

Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Na Teslu útočí studenti! Solární vůz Sunswift překonal světový rekord

Úterý, 12 Srpen 2014 - 12:16 | ondra1 | Možná Vás to překvapí, ale při rychlostech nad...
Pondělí, 11 Srpen 2014 - 11:56 | Daniel Křenský | mě by zajímalo jestli to auto jelo vůbec na...
Čtvrtek, 7 Srpen 2014 - 17:49 | DRK | Problém Tesly a všech elektro-automobilů klasické...
Čtvrtek, 7 Srpen 2014 - 08:42 | peca | Tak ono to studentské auto vypadá (a nejspíš i...
Čtvrtek, 7 Srpen 2014 - 08:24 | Anonym | vim ze Tesla je zninovana spise z legrace, ale i...

Zobrazit diskusi