CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Nad abandonware se stahují mračna. Velké weby se obávají, že budou čelit žalobám

"Určitě by nebyl problém v dnešním digitálním internetovém věku udělat legální knihovnu starých her, kde by šly některé staré hry hrát v prohlížeči."
Nebol, to je pravda, preto uz nieco take uz existuje: https://archive.org/details/softwarelibrary_msdos_games

"Nebyly by tam žádné nové pecky, ale skutečně jen abandonware, tedy dejme tomu 5 a více let staré videohry."
Prepacte, ale 5 rokov stara hra rozhodne nie je abandonware ;) Abandonware je nazyvany abandonware preto, ze je opusteny, a su pritom hry co su 10, aj 15 rokov stare, a stale nie su opustene (vid hry od Valve alebo Blizzardu).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Uvádíte archive.org, ale jsou tam třeba i staré hry z konzolí Nintenda a Segy? Jak píšu v závěru článku, měl jsem na mysli legální katalog, kde by byla drtivá většina her co kdy vyšla, tedy PC a konzole.

Abandonware - pokud se nic nezměnilo tak stále platí, že do Abandonware je zařazena hra, která je nejméně 5 let stará. Další podmínka je: Jedná se tedy o opuštěný počítačový software, který již není podporovaný, prodávaný ani jinak distribuovaný společností, která jej vytvořila, případně společností, která by spravovala jeho autorská práva.

Každopádně na konci článku je úvaha, že by v takové knihovně za paušál, jako má třeba Netflix mohly být staré hry 5 a více let. Mohly by tam být nejenom opuštěné hry dle definice Abandonware, ale prostě staré hry, co se sice ještě prodávají, ale jejich cena je pár euro.

Ale možná se nakonec toho paušálu u her přeci jen dočkáme, viz. třeba hraní v cloudu nebo nějakých těch knihoven s hrami, kde si je bude moci člověk legálně stáhnout.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dekuji ale nechci.
Nemam zajem o zadny pausal. Stare hry 5 let a vice si rad normalne koupim na GOGu nebo Steamu, pokud tam jsou.
Pokud se stare hry nikde neprodavaji a je to teda vyslovene abandonware, tak nevim proc si teda milovnici starych her neudelaji nejaky komunitni web, kde by to sirili, ale treba neco takoveho existuje, nevim. Kazdopadne pokud by provozovatel na opustenych hrach nevydelaval, tak mu zaloba nehrozi, protoze neco co se neprodava, tak nema zadnou hodnotu a pokud by na tom nikdo nevydelaval, tak se nemuze platit ani zadne odskodne, protoze usly zisk v pripade neprodavane hry je roven 0. Maximalne by soud mohl komunitni web nechat zrusit, ale predpokladam, ze Nintendo podalo zalobu proto, ze v ni vidi mozny prijem penez a ze kdyby tam ta financni motivace nebyla, tak by zadna zaloba taky nebyla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže podle stejné logiky by i ostatní programy starší 5 lety jsou abandonware? Napr. MS Office 2010, SQL Server 2012, AutoCad 2013, Photoshop starší 5 let atd. jen protože se nedají koupit ? Pro upřesnění: přeprodej licence je ekvivalentem koupě original hry na ebay.

To že na těch stránkách jsou ROM existujících společnosti (Nintendo, Sega, Sony ...), která má normální autorská práva je normální pirátství. A navíc tam kolikrát jsou ROM (resp. ISO) třeba z minulé nebo i současné generace konzolí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud nějaký program x let nikdo neprodává ani nepodporuje, ani neplánuje nadále prodávat pak jediný důvod proč by mělo někomu vadit, že se to šíří, je konkurence tomu braku co vydávají dnes...
Mimochodem co to je "normální autorské právo" autorské právo totiž vniklo od toho aby zabránilo tomu, že někdo bude vydělávat peníze na cizí práci, či dokonce vydávat cizí práci za svou. Jestliže to nikdo neprodává, autor to sám nemíní nijak zpeněžit, nebo dokonce už ani neexistuje. Pak je to jen a jen nenažranost některých společností ...
Jo a mimochodem srovnávat to s MS office je pěkná demagogie, ten program stále existuje (stejně jako společnost MS) a prodává se jen v novější verzi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AD Microsoft : Mám ten dojem , že už jen a jen platím za aktualizace letitého produktu .
Windows jsem si koupil v roce 98 a o Office snad dneska už ani nemá smysl uvažovat jinak než o waporwaru .....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Abandonware jsou hry starší 20 let. Navíc se není moc co divit vydavatelům, že brojí proti sdílení abandonware, protože kanibalizuje prodeje nových her (málinko, ale přece).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Spíš jim abandonware kanibalizuje rostoucí retrotrh , který se paradoxně uchytil právě díky abandonwaru a dostupnosti "nelegálních" ROM .
Kdyby Nintendo nevydalo "nové" retro emulované konzole , patrně by dál přehlíželo v podstatě dokonalou archivační činnost portálů sdílejících letité ROMs. A to je to co mi vadí , když už mají plné ústa práva , měli by být sami schopni nabídnout skutečnou alternativu ....do té má ovšem online Shop Nintenda hodně daleko , nejen obsahem ale i adekvátními cenovkami :/ .

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.