CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k NASA koketuje s 3D tiskem jídla: Je libo čerstvou pizzu z tiskárny přímo na ISS?

stale to ma daleko od replikatoru zo StarTreku ktory jedlo nerobi z hotovych materialov ale myslim priamo z atomov ;)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nikoliv, replikator funguje na urovni subatomarnich castic.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já vám povím. S tou úsporou hmotnosti se mi to moc nezdá. Na oběžné dráze voda není, takže jakou hmotnost jíme, takovou tam musíme dopravit. Pochopitelně záleží jak se co balí, nicméně Al fólie a plastové fólie jsou velmi lehké. Představa 3D tisku jídla při zachování hygieny (aby se tom netvořily kolonie nových vesmírných obyvatel) a nedostatku vody na proplachování systému mi nepříjde právě snadná a tlaku odolné "catridge" asi nebudou z mikrotenu. Nechám se překvapit.

Každopádně jsem tuhle v samoobsluze myslel, že už se 3D tisk na mraženou pizzu a jiné "pochoutky" používá. Co je v catridgích, to fakt nevím, ale na štítku zboží je vypsána spousta zajímavých chemikálií. Vypadá to celkem jako pizza, ale jako pravá pizza to nechutná. ;-)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Voda se na obezne draze samozrejme recykluje. A co se tyce sterilizace, maji na ni skvely nastroj hned za zdi.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel nemají. Spousta breberek venku přežije, a to i dlouhodobě. A nejde jen o bakterie: http://www.abc.net.au/science/articles/2005/11/22/1514148.htm

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Prý se budou brzo tisknout i mimina, aby stačil sex přes internet...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nesmíte zapomenout na nejdůležitější dovůd pro "tisk" jídla - suroviny mají podstatně delší trvanlovost, než hotový produkt, lze tedy snížit frekvenci transportu, což ušetří značné množství nákladů.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Stará reklama restaurace pro prasata říká:// McDonald’s targets Pirates: “until you can illegally download food, this is your best deal… the mcdonalds dollar menu”.//

beef steak download?....comming soon :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Možná si stáhneš recept, kterému rozumí pekárna/tiskárna, když mu nerozumí kuchař, ale suroviny (nutně upravené do tisknutelné formy s ještě větším množstvím chemie) si stejně musíš koupit. :-)

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Nerekl bych, ze uprava do tisknutelne formy bude vyzadovat vyrazne vetsi mnozstvi chemie nez je v jidlu uz ted.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

No hlavně dužnina a maso bude problém :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně aby tiskárna nezapoměla na okurku. 0:)

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

V "jídle" od McDonalda není maso :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zásadní problém bude, aby to bylo poživatelné (resp. aby to poskytlo očekávaný smyslový zážitek). V těstu bych problém neviděl, ale ostatní ingredience budou dost háček (kromě omajdy). Na nejjednodušší pizzu se pokládá kde co, ale málo kdo by chtěl kolo těsta s nafrkanými kousky "hmoty". Salám, šunka, houby, zelenina to vše poskytuje komplexní chuťový zážitek a dost špatně se napodobuje náhražkami. Věřím tomu, že pizzu vytisknou záhy, ale smyslově přijatelná pizza podle mne hned tak nebude.

Všichni víme, jaký rozdíl je ve smyslovém požitku pokud sýr okusujeme z cihly, okrajujeme slabé plátky, nakrájíme na kostičky, rozpustíme nebo jíme znovu ztuhlý rozpuštěný sýr. Mrkev také chutná jinak v celku, nastrouhaná, povařená, rozmixovaná na piré. Salám není kousek masa, kousek špeku, kousek koření - celý výrobní proces tomu dal nějakou chuť, ale když se to bude tisknout po vrstvách, tak to bude chutnat jinak. :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Máte pravdu. Ale přesto... Každá mikrokapička, menší než plošná rozlišovací schopnost jazyka, může mít jinou chuť a dohromady mohou tvořit mozaiku chutí ze které nám bude jazyk přecházet... jako kdyby byl na tržišti v Bangkoku, a přesto jemnou a decentní. A jde zařídit i třebá... křupavost.

Ale osobně si myslím, že se prostě jen vytlačí několik různých tub pasty a zvolá se voalá. :(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja myslel, ze kosmonauty budou chtit krmit rasama nebo tim, co se tam nahore povede vypestovat.. no ale proti gustu... dehydrovanej prasek se dneska dela z lecceho, ale proc se z toho na obezny draze snazit delat neco, co jen vypada, ze neni k zbliti... nevidim pointu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

hmm....a jak se při tisku poperou s nulovou gravitací?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Může to být v centrifuze - bude se tisknout na vnitřní povrch rotujícího válce (jen hádám, tak bych to řešil já).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

rotující válec? ok, ale ohnutou pizzu bych teda nejedl :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Rotovat může klidně i rovný plech...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

On by možná stačil stejný princip jako byl použitý u propisek (barva taky nelítala po kajutě). A nebo použít rychleschnoucí materiál aby to tuhlo hned za tryskou (nejdřív přilepit k podkladu a poté jen táhnout). Centrifuga by proti tomu zabírala místo a energii ;)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Mě napadá akcelerace - "tisknutý bod" (voxel) se lehce "plivne", narazí na cílové místo, kde se už udrží díky soudržnostním vlastnostem materiálů (povrchové napětí kapaliny).. Musí se ale spočítat rychlost, aby se "bod" nerozprsknul, a také se nesmí do zařízení drkat, aby bod nedopadnul jinam.

Gravitace na Zemi tuto akceleraci způsobuje sama, a vynucuje, aby se (bez patřičných modifikací) dalo tisknout pouze směrem dolu. Z toho plyne, že ve vesmíru lze tisknout všemi směry, částečně tisknout uvnitř dutých nádob, podstatně přesněji tisknout oblé tvary, atd.. Na to je ale potřeba tiskárna s ramenem.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem u jedne 3D tiskarny byl a nevidel bych v tom problem. Teda aspon ne u te na plasty. Ta tiskova hlava byla tak blizko vytvarenyho povrchu, ze se material rovnou natavoval na uz vytisknuty casti.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že o 3d tisku něco vím, obzvláště o reprap projektu, tak k tomu co v článku píšete můžu říct jen jedno. Blesk hadra. Aneb obsahová úroveň nula nula nic.
Mimochodem to co je ta tiskárna scopna vytisknout v reálu je nějaká pasta, která by se v uzavřené komoře mohla i nechat upéct (dokončit). Ale na picu rovnou zapomeňte, max nějaký krém, či hutný dort, případně kostka cukru (cukr jde natavit docela dobře).
Nepřekonatelný (tedy pokud má výsledek nyť jen zvdáleně připomínat normální jídlo) problém je právě to, že jednotlivé složky potravy mají zcela neslučitelnou konzistenci.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

No já nevím jak by jste do nějaké hmoty dostali živiny aby to mělo třeba ve výsledku chuť pizzy a nebo nějakého jiného jídla. A co třeba nějaké zdravější jídlo třeba v tomhle stylu https://fitkitchen.cz/ a to si myslím že kosmonauti potřebují nějaké živiny pro dostatek energie. Ale jako nějaká budoucnost v tom 3D tisku určitě je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.