CDR.cz - Vybráno z IT

NASA chce vyrábět vodu na Měsíci i kyslík na Marsu z tamějších zdrojů

nepřehlédněte
Na Měsíc má být vysláno vozítko hledající stopy vodíku na povrchu, jiný rover pak bude na Marsu přetvářet atmosférický oxid uhličitý přímo na kyslík, tak jako zelené rostliny. Možná už v roce 2018.

Kolonizace vesmíru. Omezené množství zásob je ale v současné době jedním z hlavních aspektů, které ovlivňují to, jak daleko a jak efektivně může kosmická loď s lidskými pasažéry cestovat. Na Mars bychom sice byli schopni vypravit první lidskou posádku, museli bychom ji ale pravidelně zásobovat potravinami, vodou i stejně potřebným kyslíkem přímo ze Země, což je vzhledem k finanční náročnosti takřka nereálné. Nezbyde tedy nic jiného, než začít pátrat po místních prvcích na planetě, s nimiž bychom dokázali vytvořit ideální podmínky pro život.

 

Pojízdný rover Resolve nesoucí přístroj ISRU

Osídlení rudé planety je v součastnosti nejdiskutovanějším vesmírným programem, zapomínat ale nesmíme ani na naši jedinou přirozenou družici. Vědci se domnívají, že i na Měsíci byla dříve voda ve formě ledu a dokázat to má pojízdný rover Resolve, pátrající po přítomnosti vodíku na povrchu planety. Jeho součástí bude jak robotické rameno pro odběr vzorků, tak i speciální přístroj ISRU (In-Situ Resource Utilization), kterým budou získané vzorky zahřívány a zkoumány jejich páry - podobným způsobem potvrdilo vozítko Curiosity přítomnost vodíku a jiných prvků na Marsu.

Pojízdný rover Resolve

A právě na Mars má být vyslán druhý rover s ISRU, který zde ale zaujme trochu odlišnou úlohu, než jeho dvojník na Měsíci. Jelikož už Curiosity potvrdilo, že na Marsu voda byla a někde v hloubi možná stále je, rover se zde zaměří na další nezbytný prvek pro lidskou kolonizaci – na kyslík. Atmosféra planety je totiž plná oxidu uhličitého, avšak samotný kyslík v ní takřka nenalezneme. Vozítko tedy zaujme úlohu zelených rostlin na Zemi, kdy prozatím neznámou technologií přefiltruje nasátý prašný vzduch a následně oddělí jednotlivé atomy kyslíku od uhlíku.

 

Ilustrace toho, jak by mohl jednou vypadat Mars

Tento proces sice není pro vědce nijak extrémně náročný, záleží ale na vlastnostech okolního prostoru. Vědci samozřejmě počítají s tím, že podmínky na Zemi jsou ve srovnání s Marsem velmi odlišné a nelze tedy snadno odhadnout, zda budou naše osvědčené chemické postupy stejně dobře fungovat i ve vesmíru. Skutečné dilema tedy tvoří spíše nepředvídatelná atmosféra Marsu, nežli technologický postup jako takový.

Pakliže přinesou vozítka s ISRU pozitivní výsledky a jejich postupy se tedy i reálně osvědčí, chce je NASA začít využívat v opravdu velikém měřítku. Pokud by šlo využít místní zdroje planet ke tvorbě nezbytného kyslíku či vody, znamenalo by to nepopíratelný posun pro celý vesmírný program Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku. Výsledkem by byl nejen o něco snazší život lidských kolonistů ve vesmíru, ale i přívětivé podmínky pro první formy života na bázi uhlíku.

Tagy: 
Zdroje: 

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku NASA chce vyrábět vodu na Měsíci i kyslík na Marsu z tamějších zdrojů

Úterý, 4 Únor 2014 - 16:30 | HKMaly | Ne az TAK nizky. Jde o to, ze ten stroj muzou...
Pondělí, 3 Únor 2014 - 15:11 | peca | No, tak nízký atmosférický tlak by asi nevytrhnul...
Pondělí, 3 Únor 2014 - 15:04 | HKMaly | Nebo nizky tlak atmosfery.
Pondělí, 3 Únor 2014 - 12:55 | peca | Předpokládám, že možnost dělat kyslík pomocí...
Pondělí, 3 Únor 2014 - 11:56 | maruširi | NASA chce vyrábět vodu na Měsíci i kyslík na...

Zobrazit diskusi