CDR.cz - Vybráno z IT

NASA má finalisty soutěže o nejlepší obydlí na Marsu, mrkněte na ně

NASA v budoucnu plánuje navštívit a osídlit rudou planetu. K této příležitosti potřebuje zároveň i nějaké obydlí, proto byla vypsána soutěž Habitat Challenge, kde se ve finále utká pět nejlepších projektů. Další fází je výstavba reálného modelu v měřítku 1:3.

NASA v roce 2015 představila novou soutěž nebo spíše výzvu s názvem Habitat Challenge. Díky jisté prozíravosti společnosti NASA je cílem soutěže vymyslet vhodné bydlení na Marsu ideálně s možností výroby na 3D tiskárně. Prozatím není lidstvo natolik technologicky zralé, aby se na Mars a zpět dopravili živí lidé, ale jednou to jistě bude možné. V té době již NASA bude připravena s praktickými ubytovacími kapacitami pro nové kolonizátory.

Agentura, která dostala tento projekt na starost, a její partner (Illinois Bradley University) posuzovali všechny zaregistrované projekty, kterých bylo celkem osmnáct, podle přísných kritérií. Nyní je tento výběr zúžen na pouhých pět projektů.

Na každý projekt byly kladeny vysoké nároky týkající se nejrůznějších technických specifikací, např. tloušťka stěn, vytápění, utěsnění, zkrátka vše, aby dům obstál drsné a nehostinné podmínky na Marsu a byla tak zajištěna bezpečnost a pohodlí pro nové obyvatele. Jedná se tedy o náročné a profesionální projekty, které by nestačilo zpracovat jen v Blenderu.

Výsledných pět týmů dostalo dohromady sumu 100 000 dolarů. Jako nejlepší se v této části projektu ukázal projekt týmu Zopherus z Arkansasu. Ten navrhl rozmístit pohyblivé 3D tiskárny včetně roverů, kteří by obstarávali materiál pro stavbu z místních zdrojů.

Jaké jsou vize vítězné pětky?

Zopherus plánuje realizovat celý 3D tisk uvnitř těla přistávacího modulu. Tento modul by měl mimo 3D tiskárny mít i dostatečnou zásobu vysoce odolné tiskové náplně, která bude utužovat beton vyrobený z místních zdrojů. Beton pak bude tvořit hlavní část celé konstrukce. Po vytištění určité části a zabudování předpřipravených částí, jako např. vzduchových uzávěrů, se celý modul pozvedne o malý kus výše a pokračuje v tvoření další části.

AI SpaceFactory má svůj koncept postavený na budově ve tvaru svislého válce. Podle tvůrců se jedná o nejefektivnější využití prostoru a zároveň nejlepší tvar pro 3D tisk.

Kahn-Yates se rozhodli zvolit prosvětlený a prostorný design. Jedná se spíše o specifickou stavbu, která zajisté přinese svým obyvatelům pohodlí, zejména při dlouholetých pobytech. Podle tvůrců by měl tento design odolat i masivním písečným bouřím, které se na Marsu vyskytují.

SEArch + / Apis Cor se snažili co nejpečlivěji vybrat jak tvar vyhovující 3D tisku, tak umístění svého příbytku tak, aby co nejvíce maximalizovalo prosvětlenost vnitřních prostor.

Northwestern University se chtěla zaměřit na jednoduchost a rychlost při stavbě, proto by základna pro tuto stavbu měla být nafukovací. Na ní pak vyroste jednoduchá sférická skořápka s parabolickou kopulí a vnitřní výstuhou. Kopule není, co se týče efektivnosti využití prostoru, ten nejlepší tvar, na druhou stranu se jedná o pevnou a rychle vytisknutelnou stavbu.  

V této fázi šlo prozatím jen o pouhé teoretické projekty. Dalším krokem v této soutěži, která se bude konat zhruba na jaře příštího roku, bude výstavba a tisk reálného modelu příbytku v měřítku 1:3. Vše ovšem musí probíhat stejnou technologií jako by se případně v pozdějších letech budoval přímo na Marsu.

Život na planetě, kterou lidstvo nemá prozatím tak zdokumentovanou, bude zajisté náročný. Pro mnoho lidí by mohla být představa, že jsou zavřeni po zbytek života v takovéto malé kopuli s omezenými možnostmi vycházek, dost klaustrofobní. Pokud k osidlování opravdu dojde, bude potřeba daleko více než jen obydlí a vymyslet způsob, jak zde žít každodenním životem a přežít nezávisle na zásobách ze Země.

Tagy: 

Diskuse ke článku NASA má finalisty soutěže o nejlepší obydlí na Marsu, mrkněte na ně

Sobota, 4 Srpen 2018 - 20:24 | Zabahaz | Proč tam je požadavek " ideálně s možností...
Pátek, 3 Srpen 2018 - 10:56 | VŠK | První obrázek (a trochu i ty ostatní) budovy...
Pátek, 3 Srpen 2018 - 03:06 | Kazaxx | Osobně si myslím ze nejidealnejsi tvar již byl...
Čtvrtek, 2 Srpen 2018 - 13:55 | R-M-X | A kdo tu tvrdí, že se tam bude lítat za odměnu ?
Čtvrtek, 2 Srpen 2018 - 10:06 | Gaunter | Na samotke v Alcatraze bolo viacej priestoru :)

Zobrazit diskusi