CDR.cz - Vybráno z IT

Chytré osvětlení umí nahradit WiFi a poslouží k navigaci uvnitř budov

nepřehlédněte
Jdete po obchodě a mobilní telefon vás mezi regály provází úplně stejně, jako byste použili navigaci pod širým nebem. Chytré žárovky toho v budoucnu vedle osvětlení prostor dokáží mnohem víc! Do zařízení zašlou data a umožní telefonu poznat, kde se nacházíte.

Problém s navigací uvnitř budov trápí inženýry a vývojáře po dlouhá léta. Tradiční navigační systémy, jako je GPS, uvnitř kamenných zdí selhávají a tak jsme již na trhu mohli spatřit pokusy o navigaci prostřednictvím detekce intenzity WiFi signálu, snahu o využití pohybových čidel v zařízení, nebo dokonce kombinaci několika různorodých technologií. 

Většina z dosavadních konceptů však zatím nenašla masové uplatnění, nebo se potýkala s nedostatečnou přesností. Se zajímavým řešením, využívajícím principu světelné komunikace, přišla společnost Philips. Ta by uvnitř veřejných budov chtěla v budoucnu nainstalovat inteligentní osvětlení, které by umožnilo smartphonu přesně detekovat kde se uživatel nachází a nejen to. Pomocí přenosu dat světlem by navíc mohl uživatel obdržet další doplňující data.

Technologii přenosu dat pomocí LED diod již před několika lety úspěšně vyzkoušeli čínští vědci. Pomocí světelných impulzů se jim již v roce 2010 podařilo přenášet data rychlostí kolem 2Mb/s. Princip se dá přirovnat k dnes již téměř nepoužívanému infraportu. Vzniklé žárovky však v novém řešení Philipsu nebudou pouze přenášet data, ale samozřejmě také poslouží ke svému primárnímu účelu  - osvětlení prostor.

Konec zmatenému pobíhání po obchodech

Vize inženýrů společnosti je jasná. Už nikdy prý nedojde k situaci, kdy zmateně pobíháme po obchodě a nemůžeme nalézt požadované zboží. Správně rozmístěné žárovky totiž poslouží jako jakási souřadnicová síť, zachycené světlo pak speciální aplikace v mobilním zařízení zpracuje a ukáže vám nejrychlejší cestu ke zboží. Obchodníci navíc budou moci efektivněji cílit na zákazníka, kdy mu do zařízení světelnými impulzy mohou zasílat informace o spoustě nejrůznějších nabídek a slev v celém obchodě či konkrétním oddělení.

Nápad zní přinejmenším zajímavě, ale nejtěžší to bude Philips mít se samotnou realizací technologie a uvedením na trh. Aby totiž mohl něco podobného realizovat, nestačí mít chytré žárovky, ale i naše mobilní zařízení budou muset obsahovat příslušný čip zachycující světelné signály.

Nepřehlédněte:

Zdroje: 

1, 2

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Chytré osvětlení umí nahradit WiFi a poslouží k navigaci uvnitř budov

Čtvrtek, 20 Únor 2014 - 14:32 | Duck Daffy | Vzhledem k migraci zboží při akcích, kdy je jedno...
Úterý, 18 Únor 2014 - 15:58 | HKMaly | Nebylo by v obchodaku jednodussi vyfotit...
Pondělí, 17 Únor 2014 - 15:43 | Miroslav Jasso | Pokud by mě měl obchoďák ještě nutit nejakou...
Pondělí, 17 Únor 2014 - 13:30 | Aleš Vilímek | "Vize inženýrů společnosti je jasná. Už...

Zobrazit diskusi