CDR.cz - Vybráno z IT

Nejlevnější tvorba obsahu pro virtuální realitu? Foťte s Google Cardboard Camera

Cardboard Camera Moto X Pure Hero
Virtuální realitu již můžeme navštěvovat přes nejedno zařízení, horší je to ale s její tvorbou. Tvorba VR obsahu není jednoduchá a často se jedná o drahou záležitost. S novou aplikací od Google se ale situace mění. Tvořit interaktivní fotografie můžete i vy!

Aplikace v tuto chvíli nabízí velmi jednoduché funkce. Po zapnutí stačí kliknout na tlačítko nahrávání a budete navedeni k poměrně běžnému zachycení panoramatické fotografie. Snímání scény tedy probíhá s telefonem v ruce, bez nutnosti mít jej uvnitř headsetu. Možné je při zachytávání zapnout i nahrávání okolních zvuků.

Cardboard Camera App

Výsledkem je panoramatický snímek, který ožije po využití headsetu ve stylu Google Cardboard. Pocit z prohlížení rozličných míst pouhým otáčením hlavy, natočených skrze Cardboard Camera, je skvělý. Opravdu máte pocit, že jste přímo tam, kde autor scénu zachytil. Pomoci zintenzivnit zážitek mohou i doprovodné zvuky, tedy pokud jste je předtím nechali nahrát.

Kladem nepochybně je, že není nutné provádět jakoukoliv registraci či přihlášení a můžeme začít fotit. Škoda poté je, že Google rovnou nepřipravil platformu, kam by bylo možné VR záznamy nahrát.

Google Cardboard

Výsledek je však sympatický. Až si při testování člověk zasteskne, že neměl při svých cestách po exotických krajinách po ruce něco podobně jednoduchého.

Tipy na další aplikace pro Google Cardboard:

Lézt po skalách zní jako skvělé dobrodružství, ale riskovat chce málokdo. Díky The North Face: Climb se můžete stát horolezcem v Yosemitském národním parku. A zážitek je to i s pouhým krabicovým Cardboardem opravdu silný.

Horolezci

Zkušenost s tím, jak se cítí opilec po několika pivech si můžete ve chvílích abstinence alespoň nasimulovat v aplikaci BeerBox. Bohužel je však hříčka placená.

Drunkbox

Milovníci poezie mohou vyzkoušet její nový rozměr. Díky War of Words VR vás vrátí do roku 1916, kdy zuřila první světová válka. Verše z básně The Kiss zasazené do prostředí bitevní vřavy ukazují zajímavé propojení světa umění a technologie.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nejlevnější tvorba obsahu pro virtuální realitu? Foťte s Google Cardboard Camera

Pondělí, 7 Prosinec 2015 - 09:40 | Tom Jones | Pořád mnohem lepší je dělat tyto panoramata...

Zobrazit diskusi