CDR.cz - Vybráno z IT

Největší krypto loupež v dějinách: Hackeři vykradli ze sítě 600 milionů dolarů

Z platformy Poly Network bylo ukradeno rekordních 600 milionů dolarů, což je asi 13 miliard korun. Jedná se o největší loupež v historii kryptoměn.

Hacker nebo skupina hackerů pod jménem „White Hat“ využila zranitelnosti sítě k útoku. Poly Network je interoperabilní síť, která propojuje různé blockchainové aplikace a umožnuje obchodování s virtuálními měnami. Pachatel údajně odcizil aktiva tisícům uživatelů. Společnost zveřejnila na twitteru výzvu k vrácení a snaží se najít s pachatelem společnou řeč.

Poly Network zalarmoval komunitu, aby zablokovala všechna aktiva přicházející z adres, na které útočník převedl ukradené prostředky. Jedná se například o 33 milionů dolarů v Tetheru, které byly zablokovány do 20 minut nebo tokeny Etheru a dalších virtuálních měn. Významná krypto burza Binance na twitteru uvedla: „O krádeži víme a koordinujeme pomoc se všemi partnery. Děláme, co můžeme, ale nejsou zde žádné záruky.“

Podle informací zveřejněných na twitterovém účtu Poly Network se později podařilo s pachatelem navázat spojení skrze blockchainové transakce a část ukradených prostředků byla vrácena. Zpět se zatím podařilo dostat 261 milionů dolarů.

Motivem podle všeho nebyly peníze. Útočník uvedl: „Přebírám plnou zodpovědnost za objevení trhliny v systému, než toho někdo jiný zneužije. Uvědomuji si riziko spojené s mým odhalením i když jsem neudělal nic zlého. Proto jsem použil dočasnou IP adresu, podle které mě nelze vystopovat. Raději zůstanu v anonymitě a zachráním svět.“

Podle expertů na virtuální finance není možné, aby hacker bezpečně vybral ukradené prostředky, protože každá transakce zanechává stopu. Nejlepší, co lze udělat, je nechat aktiva zmrazené v peněžence, aby se hacker neodhalil. Podle agentury Reuters jsou v posledních měsících krádeže a podvody na historickém maximu, celkový objem aktiv spojených se zločinem se však trojnásobně snížil ve srovnání s loňským rokem.

Tagy: 
Zdroje: 

https://edition.cnn.com/2021/08/11/tech/crypto-hack/index.html

https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/technologie/hacker-ukradl-kryptomeny-600-milionu_2108111434_piv

Diskuse ke článku Největší krypto loupež v dějinách: Hackeři vykradli ze sítě 600 milionů dolarů

Sobota, 14 Srpen 2021 - 17:19 | PPK | Vetsina kryptomen neni uplne anonymni. Ano muzu...
Sobota, 14 Srpen 2021 - 14:33 | Jan Smetana | Myslite tohle? https://www.zive.cz/clanky/hacker-...
Sobota, 14 Srpen 2021 - 13:07 | ikova | Moc nerozumím tomu, jak mohou být kryptoměny...

Zobrazit diskusi