CDR.cz - Vybráno z IT

NFC v praxi se Smart Tagy: Bezdotykové placky potěší každého lenocha a nastaví telefon za vás

Sony-Experia-SmartTags-NFC
Slýcháme o ní stále častěji, ale více telefonů s bezkontaktní technologií se na trhu objevuje až dnes. V článku si ukážeme, jak fungují tzv. Smart Tagy, které po přiložení k telefonu provedou přednastavené akce za uživatele.

NFC (Near Field Communication) je technologie umožňující bezdrátovou komunikaci mezi elektronickými zařízeními na krátkou vzdálenost. Běžně se jedná o několik centimetrů, přičemž stále častěji lze její uplatnění spatřit např. u platebních transakcí (např. Google Wallet), kdy telefon s NFC nahrazuje kartu.

Uplatnění je však mnohem širší a kromě nahrazení čipových karet budeme v budoucnu NFC čipy vídat zabudované v nejrůznějších zařízeních. Jako modelová situace bývá uváděn WiFi router, k němuž uživatel jednoduše přiloží smartphone a bude moci konfigurovat nastavení zařízení. Možná je i komunikace dvou aktivních NFC produktů, kdy lze posílat nejrůznější data, např. vizitku, fotky, hudbu, pouhým mávnutím telefonu kolem druhého.

NFC_smart_tag (1)

Podle standardu ISO 13157 by vzdálenost pro komunikaci neměla překračovat 20 cm (i kvůli bezpečnosti - odposlech). Z toho plyne i frekvence přenosu, která je nastavena na 13,56 MHz a neruší tak ostatní zařízení. Využíváno je efektu elektromagnetické indukce, přičemž v jednu chvíli může vysílat pouze jedna strana (half-duplex).

Důležité je rozlišovat dva hlavní typy komunikace. První se skrývá pod pojmem "aktivní - pasivní" a druhý "aktivní - aktivní". Druhý zmiňovaný využívá dvou aktivních zařízení (dva telefony, terminály apod.) - peer to peer, přičemž komunikace nevyžaduje eletromagnetickou indukci. Princip, který je využíván u dnes zmiňovaných Smart Tagů, je "aktivní - pasivní". Tedy jedno zařízení s aktivně napájeným čipem - smartphone - a  pasivního prvku bez napájecího zdroje. Ten se aktivuje až přiblížením k aktivnímu čipu, který vyšle elektromagnetické vlny a tím nabije kondenzátor, který dodává integrovanému obvodu potřebnou energii.
 

Poměrně šikovnou pomůckou jsou i takzvané štítky - tagy. Ty mohou mít podobu malých klíčenek a lze z nich nejen číst zaznamenané informace, ale mnohdy i provádět zápis. Z výrobců je ke svým telefonům dodává v tuto chvíli Sony v podobě Xperia Smart Tags. Jedná se o šikovné pomocníky při nastavování akcí a profilů telefonu na různých místech, kde uživatel tráví čas.

Abychom nezůstali pouze u teorie, půjčili jsme si od Sony smartphone Xperia P se zabudovaným NFC čipem a dvojicí Smart Tagů v balení. Na samotný telefon se podíváme třeba někdy jindy, v tuto chvíli nás bude zajímat spíše využití tagů a potenciál NFC jako takového.

Zmíněné klíčenky mají rozměr padesátikoruny a kam je uživatel umístí je jen na něm. Rozlišené jsou barevně a málokdo by při pouhém pohledu hádal nějakou skrytou funkci. Ale to by se mýlil, stačí k nim přiložit telefon a připravené profily – "V posteli" a "Kancelář" – spustí přednastavenou sérii akcí.

V seznamu nalezneme valnou většinu možností od zapnutí přístupového WiFi bodu, přes aktivaci Bluetooth, po spuštění aplikací a nastavení profilů. Akcí můžete k jednomu tagu přiřadit hned několik a pro kancelář je v základu nastavena aktivace Bluetooth, WiFi a otevření kalendáře. Nastavování akcí se provádí bez nutnosti přiblížení ke Smart Tagu. Ten je pouze jakýmsi spouštěcím signálem. Vše probíhá pomocí předinstalované aplikace LiveWare manager s přehledným prostředím a bez zbytečných funkcí navíc.

NFC_smart_tag (2)

Myšlenka tvůrců je jasná. Uživatel si zanechá čipy na libovolných místech - budeme uvažovat o kanceláři a stolku vedle postele. V prvním případě přijde do práce, přiložením k tagu spustí všechny potřebné služby a aplikace a ušetří si tak spoustu času, který by strávil klikáním a manuálním nastavováním. V ložnici si před spánkem načte další štítek, jenž mu vypne vyzvánění a zobrazí nastavení budíku.

Se zhasnutým displejem bohužel telefony okolní čipy nedetekují, ale tuto situaci nelze považovat za zápor. Přeci jen by po vložení do batohu mohl nastat pořádný chaos, kdy by se z nedaleké peněženky snažil smartphone přečíst všechny možné čipové karty. Zde se tedy jedná o nutnost k výrazné úspoře energie.

Xperia Smart Tags jsou nepochybně zajímavým doplňkem pro úsporu času uživatelů. Záleží na každém z nás, kam si je umístí a zda je bude aktivně používat. Nápad je to určitě zajímavý.

Poděkování

Za zapůjčení produktů pro účely testování děkujeme:
Sony logo
Sony Xperia P
Sony Xperia P
SmartTags_Xperia
SmartTags

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku NFC v praxi se Smart Tagy: Bezdotykové placky potěší každého lenocha a nastaví telefon za vás

Pondělí, 27 Srpen 2012 - 09:16 | Slavo Krupa | Aj ja by som povedal ,že je to tak - bohužiaľ je...
Neděle, 26 Srpen 2012 - 11:35 | Silas | Hlavně bych řekl, že čtení tagů při zapnutém...
Neděle, 26 Srpen 2012 - 09:04 | ne ne | Osobne taky pouzivam Llama ktera mi doma i v...
Sobota, 25 Srpen 2012 - 23:56 | r23 | Proč tag, to samé lze dělat podle lokačních dat...

Zobrazit diskusi