CDR.cz - Vybráno z IT

Nová baterie od Huawei slibuje nabití poloviny kapacity v řádu jednotek minut

nepřehlédněte
Desetkrát rychlejší nabití než nabízejí současné baterie, dobití až padesáti procent kapacity v řádu několika minut. Takovou novogenerační lithium-iontovou baterii ukázal Huawei na 56. ročníku "Battery Symposium" v Japonsku.

 Pokud nebudeme v tuto chvíli brát v potaz ty „úžasné“ a „revoluční“ objevy, o kterých se popravdě občas zmíníme i u nás (když shledáme jejich potenciál), z pohledu koncové kapacity kontra reálných rozměrů mobilních baterií jsme už nějaký ten rok na hranici našich technických možností. Zeštíhlování mobilních zařízení zastavuje právě nutnost dodržení fyzických rozměrů baterie, jejíž kapacitu neradi zmenšujeme.

Když to nejde tak, pojďme na to tedy jinak. Čínský Huawei navazuje na trend poslední doby – zrychlování procesu nabíjení. Na japonském sympóziu oddemonstroval dvojici baterií, které jsou během pár minut schopné se dobít do cca poloviny své kapacity. Konkrétně bylo ukázáno nabití baterie s kapacitou 600 mAh, která se za dvě minuty dobila na 68 % kapacity. Druhá baterie s kapacitou 3000 mAh (s objemovou hustotou energie nad 620 Wh/l) se dobila za pět minut na 48 % své kapacity. Záznam z demonstrace obou těchto nabíjení si můžete pustit níže na videu.

Princip zrychlení nabíjecího procesu tkví v navázání heteroatomů na molekulu grafitu v anodě, tedy vytvořením jakéhosi katalyzátoru pro zachycení a přenos lithia pomocí uhlíku. Huawei dále uvádí, že jsou to právě heteroatomy, které zvýšily rychlost nabíjení baterií bez ztráty na hustotě energie nebo životnosti baterie.

Huawei označuje své dosavadní výsledky jako průlomové a je dokonce přesvědčen, že dokáže v budoucnu nabídnout za pár minut nabití do plné kapacity. Dnes se zbylá kapacita samozřejmě dobíjí mnohem déle, než její první demonstrovaná část. 

Pro úplnost se sluší podotknout, že Huawei není první firmou, která nějakým způsobem řeší rychlé nabíjecí technologie, i když aktuální výsledky ji posouvají nemilosrdně do popředí. Zmiňme tedy dnešní telefony s čipy od Qualcommu s podporou Quick Charge (2.0 i 3.0), plus navíc se k tomu všemu ukazuje, že telefony, které disponují USB-C (například Nexus 5X a Nexus 6P), se nabíjejí rychleji než ty ostatní se standardními microUSB konektory.

Tím se dostáváme ke dvěma otazníkům. Huawei zatím přesně neuvedl, kde a jak si představuje konkrétní použití těchto baterií - hypoteticky se samozřejmě zvažují nositelná zařízení, gadgety, ale i telefony a tablety. To celé nás přivádí ke druhému otazníku, který vás ostatně napadne i po zhlédnutí videí výše. Huawei baterie v dnešním stádiu musí být ze zařízení vyjmuta a vložena do speciální nabíječky. Bude tedy zřejmě nutné vyřešit ještě to, zdali půjde nabíjet tímto zrychleným procesem i přímo v uzavřeném těle mobilního zařízení.

Tagy: 

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nová baterie od Huawei slibuje nabití poloviny kapacity v řádu jednotek minut

Středa, 18 Listopad 2015 - 21:54 | JVc | To znamena ze tyto nove baterie nebudou...
Středa, 18 Listopad 2015 - 19:07 | HKMaly | Asi proto, ze to funguje :-). Bohuzel, HTML5...
Úterý, 17 Listopad 2015 - 18:24 | al sl | čekal jsem že takový kvalitní web jako je CDR už...
Pondělí, 16 Listopad 2015 - 17:00 | HKMaly | K cemu rychle nabijeni v pristroji? Kdyz bude...
Pondělí, 16 Listopad 2015 - 15:08 | Jan Honza | Já nikde nepíšu že Musk články vyrábí, kde a jaké...
Pondělí, 16 Listopad 2015 - 12:25 | Tomáš Černák | Musk baterie nevyrábí. Používá NCA články...
Pondělí, 16 Listopad 2015 - 11:57 | Fotobob | V autech (autobusech atp.) jsou průmyslové...
Pondělí, 16 Listopad 2015 - 00:12 | Jan Honza | Uzavřená nabíječka - takže speciální obdovdy pro...

Zobrazit diskusi