CDR.cz - Vybráno z IT

Nový detektor odhalí marihuanu pouze z dechu řidiče, usnadní práci policistům

Kalifornská společnost Hound Labs přišla na trh s detektorem, který rozpozná i velice nepatrné množství THC pouze z dechu. Chce tak zjednodušit práci policistům.

Problémem na silnicích po celém světě jsou bezpochyby řidiči, kteří jezdí pod vlivem návykových látek, z mezi nejčastější patří bezpochyby marihuana. Při silniční kontrole mají ovšem policisté celkem omezené možnosti při testování na přítomnost THC. 

Prozatím nejčastější metodou testování je odebrání vzorku slin, tzv. stěr. V případě prokázání přítomnosti THC se pak ještě musí provést krevní odběr jako konfirmační test. Celý tento proces je celkem zdlouhavý a i pro samotné policisty, kteří musí jednat s člověkem pod vlivem drog, nepříjemný.

Kalifornská společnost Hound Labs se rozhodla, že vyjde policistů vstříc a vynalezla přenosný detektor konopí z dechu. Za sebou má již první testy a podle zpráv ze společnosti Hound Labs by měl ještě letos jít do výroby.

Cena tohoto analyzátoru by měla být přes 110 000 Kč za kus. Odměnou za tuto cenu však je analyzátor, který dokáže identifikovat i velice nepatrné množství drogy, konkrétně jednu miliardtinu gramu na litr krve. Přistroj je stavěn na testování užití THC během posledních 2-3 hodin, na rozdíl od testů krve či moči, které detekují kanabinoidy, jež zůstavají v těle i měsíc od posledního jointa nebo (v případě pasivních uživatelů) od posledního vdechnutí.

Kyla Lee, právnička z Vancouveru zabývající se trestním právem, poznamenala, že jednotlivé státy legislativně stanovují limity, kterých když dosáhnete, jste před zákonem bráni jako osoba pod vlivem drogy bez ohledu na to, zda to odpovídá skutečnosti.

Zmínila též případ starých lidí, kteří užívají konopné prostředky na základě lékařského předpisu. Je tak zřejmé, že tato novinka bude muset být zakotvena i legislativě dané země jako jedna z možností testování.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Nový detektor odhalí marihuanu pouze z dechu řidiče, usnadní práci policistům

Čtvrtek, 28 Březen 2019 - 21:52 | Thadvithey | O tom že je marihuana návyková látka se dá...
Pondělí, 25 Březen 2019 - 23:54 | copperx | takto by mně tedy zajimalo když to pozná tak male...
Úterý, 19 Březen 2019 - 11:06 | Lojza Suchánek | Ehm...primarni cil je vybrat co nejvice penez na...
Úterý, 19 Březen 2019 - 10:05 | Gaunter | Primárny ciel spoločnosti v tomto prípade je...
Pondělí, 18 Březen 2019 - 10:03 | urban | "Chce tak zjednodušit práci policistům....

Zobrazit diskusi