CDR.cz - Vybráno z IT

Nový komplex Meydan One v Dubaji pokoří 2 světové rekordy

Meydan One
Rozsáhlý projekt o rozloze 5 milionů metrů čtverečních nabídne komplexní služby na jednom místě se dvěma NEJ - nejdelší krytou sjezdovkou a nejvyšší obytnou budovou na světě.

Ve Spojených arabských emirátech to hýří superlativy a inovativními technologiemi. Kromě poštovních dronů, solárních palem a nejvyšší stavby světa se má Dubaj stát Mekkou dalších celosvětových prvenství.

Muhammad ibn Rašíd al-Maktúm, premiér a viceprezident Spojených arabských emirátů, schválil společnosti Meydan City Corporation výstavbu nového rozlehlého komplexu Meydan One s mrakodrapem o výšce 711 metrů, který se má stát nejvyšší obytnou stavbou na světě. Komplex bude situován v centru Dubaje od dostihové dráhy Meydan Race Track až po Burdž Chalífu.

Meydan Dubai

Meydan One bude svou velikostí zaujímat zastavěnou plochu 5 milionů metrů čtverečních. Součástí komplexu bude 885 moderních apartmánů, tančící fontána, devítikilometrová promenáda, konferenční centrum, nákupní středisko se zatahovací střechou, pětihvězdičkový hotel s 350 pokoji, vyhlídková terasa ve výšce 655 metrů, skanzen, aquapark, přístav, jachtařský klub, restaurace v oblacích a více než 300 dalších restaurací, kaváren a jiných obchodů.

Meydan Dubai 1Meydan One Dubai 1

Nesmíme zapomenout na velkolepé kryté lyžařské středisko se zamýšlenou nejdelší sjezdovkou na světě o délce 1200 metrů. Má být třikrát větší než existující rekordně velký indoorový lyžařský areál Ski Dubai, jenž je součástí nákupního komplexu Mall of the Emirates. Venkovní prostor bude vyhrazen na fotbalové hřiště, trasy pro pěší, cyklostezky a BMX park. Celá investice vyjde v přepočtu na 165 miliard korun. První fáze výstavby má být dokončena v roce 2020.

Meydan Dubai 2

Jen pro zajímavost dubajský mrakodrap Burdž Chalífa o výšce 829,8 metru možná za pár let nebude nejvyšší budovou světa. Šlape mu na paty projekt Kingdom Tower, který se právě staví ve městě Džidda v Saúdské Arábii. Budova, jejíž dokončení se plánuje na rok 2019, má překonat výškovou hranici jednoho kilometru.

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nový komplex Meydan One v Dubaji pokoří 2 světové rekordy

Neděle, 13 Prosinec 2015 - 11:18 | Anonym | ten zakaz je jen populisticke gesto, protoze dany...
Sobota, 12 Prosinec 2015 - 19:46 | tony | Tak at si to uzijou maj na to poslednich 34 let,...
Pátek, 7 Srpen 2015 - 22:58 | Gath G | No vida, a já už myslel, že v pravověrných...
Pátek, 7 Srpen 2015 - 10:35 | OMC Viper | Clanek dobry , az na drobny detail ze Dubai NENI...
Pátek, 7 Srpen 2015 - 10:34 | trodas | Je moc hezký, jak ukazují krásný, čistý,...

Zobrazit diskusi