CDR.cz - Vybráno z IT

Ohromný pokrok v emulaci konzole WiiU. Cemu už zvládá i velké tituly

Emulateperex
Emulátor Cemu, který umožňuje spouštět hry z herní konzole Wii U na PC, dosáhl ve svým vývoji důležitého milníku. Po několika měsících vývoje došel do fáze, kdy graficky náročnější hry pro Wii U jsou nyní hratelné i na PC.

Koncem minulého roku jsme vás informovali o experimentálním emulátoru Cemu, jehož cílem bylo umožnit PC uživatelům spouštět a hrát homebrew aplikace a videohry určené pro herní konzoli Nintendo Wii U. Emulátor v té době nikoho moc neoslnil. Nepodporoval zvuk a na uživatele s grafickými kartami od společnosti AMD čekalo nemilé překvapení v podobě černé obrazovky.

Nyní už je vše jinak. V zatím poslední verzi 1.4.0c se podařilo odstranit spoustu neduhů. Byl přidán PowerPC JIT recompiler a dále došlo k velkému zlepšení emulace grafiky a zvuku.

Požadavky na systém asi nikoho nepřekvapí. I takový Intel Core i7 6700K bude mít v některých scénách HW náročnějších her co dělat, aby se hra vůbec hýbala.

Mezi obecné požadavky na systém patří:

  • Windows 7 64bit a vyšší (64bit distribuce OS)
  • grafická karta s podporou OpenGL 4.0 (doporučeno je 4.5)
  • minimum paměti RAM je udáváno 4 GB (doporučeno pak 6 GB)

Co se týče grafických karet, tak emulátor konečně podporuje grafiky od společnosti AMD (no sice podporuje, ale vyžaduje drivery 16.2, s drivery od verze 16.3 výše si zatím emulátor nerozumí). U Nvidie nemá s nejnovějšími ovladači žádný problém. Integrované grafiky od společnosti Intel nejsou oficiálně podporovány.

Jak to dnes s Cemu ve hrách vypadá?

To můžete sami posoudit díky Youtube kanálu John GodGames, který se problematice emulace věnuje už několik let. Pojďme se tedy na některé hry blíže podívat. Vše testováno na sestavě s procesorem Intel Core i7 6700K taktovaném na 4,6 GHz, grafickou kartou Geforce GTX 970, pamětí RAM 16 GB DDR4 a OS Windows 10 64bit.

Super Mario 3D World

 

The Legend of Zelda: The Wind Waker HD

Xenoblade Chronicles X

Pikmin 3

Captain Toad Treasure Tracker 

Mario Kart 8

Emulátor je zatím stále experimentální (nemluvě o ovládání, což na PC nikdy nebude ono). Cílem je dosáhnout hraní her v rozlišení 4K a 60 fps bez glitchů. Na to si ale budou muset potenciální zájemci ještě nějáký ten měsíc (rok) počkat.

 
 
 
 
 
 
Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Ohromný pokrok v emulaci konzole WiiU. Cemu už zvládá i velké tituly

Žádné komentáře.