CDR.cz - Vybráno z IT

Optimalizujte své výdaje za hostování v datacentrech

PR článek
coolhousing_logo_new-01
Většina firem využívajících datová centra k hostování svých serverů stále věří, že je správné nebo dokonce nevyhnutelné elektřinu platit (resp. přeplácet) podle neprůhledných metod měření, odhadů nebo dokonce podle štítkového údaje na zdroji serveru. Společnost Coolhousing s.r.o. však přichází s přelomovým řešením, kdy její zákazníci budou platit za elektřinu jen tolik, kolik byla jejich skutečná spotřeba.

Pro datové centrum je stěžejní dobrat se hodnoty reálného příkonu, což je spotřeba elektrické energie v takové výši, jakou server skutečně využije. Pakliže se tuto hodnotu podaří zjistit, naskýtá se možnost maximální možné optimalizace ceny hostingu.

Účtování příkonu dle reálné spotřeby u rozsáhlých serverových farem není nic nového, ale řešení pro jednotlivé servery je naprostou novinkou.

zive-003
Grafický výstup monitoringu serveru HP ProLiant ML110 G7 v konfiguraci Intel Pentium G630, 8 GB PC3-10600U, HP Smart Array P410/ZM, 2x 1 TB 6G SAS 7.2K rpm a 1x 2TB 6G SATA 7.2K rpm, který funguje jako Web-Mail-DB server a zálohuje se jednou týdně formou snapshotu. Uhodnete z grafu kdy?

Datové centrum Coolhousingu (www.coolhousing.cz) proto začalo využívat k online sledování příkonu serverů takzvaných inteligentních zásuvek, které vyrábí společnost Eaton. Tyto zásuvky jsou nepřetržitě monitorovány a na centrální server jsou zaznamenávány hodnoty proudu, napětí, spotřeby v kWh a spotřeby ve Wattech. Výstupy z těchto hodnot jsou pak zobrazovány v ControlPanelu v podobě přehledů a grafů, které jsou zákazníkům kdykoliv k dispozici. K náhledu jsou připraveny grafy s denním, týdenním a měsíčním záznamem.

porty-ePdu

Navíc je možné inteligentní zásuvky ovládat prostřednictvím klientské sekce, která je intuitivní a nabízí možnosti pojmenování každého přívodu napájení (v případě serverových farem), kontroly jejich stavu, vypnutí, zapnutí a restartu.

Pro zařazení serveru do správné příkonové kategorie je stěžejní průměrná reálná spotřeba za posledních 30 dní čerpání služby.

Mnoho zákazníků i administrátorů je nakonec překvapeno, jak málo elektrické energie jejich server skutečně spotřebuje.

Zdroje: 

Tisková zpráva

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Optimalizujte své výdaje za hostování v datacentrech

Žádné komentáře.