CDR.cz - Vybráno z IT

Osobní údaje uživatelů kryptoměny Pi Network se na internetu draží za Bitcoin

Kryptoměna Pi je nová a kontroverzní kryptoměna, protože se dá údajně těžit na mobilním telefonu, čímž si získala pozornost velkého množství uživatelů, ačkoliv není samotné Pi v tuto chvíli obchodovatelné a nemá žádnou hodnotu.

Zdroj

Kryptoměna Pi je poměrně nová kryptoměna, která si získává pozornost svým způsobem těžby na mobilních zařízeních. V tuto chvíli však nemá žádnou hodnotu a není ani možné s ní obchodovat. 

Na jednom hackerském hangoutu nazvaném RaidForums se ve čtvrtek objevila nabídka k prodeji osobních údajů, adres, telefonů a e-mailů více než 10 000 vietnamských uživatelů. Podle vietnamské zpravodajské služby mělo dojít k úniku osobních údajů těžařů Pi o objemu 17GB. Hacker za tyto údaje požadoval 9 000 amerických dolarů splatné v Bitcoinu nebo Litecoinu.

Celou situací se již začalo zabývat vietnamské ministerstvo bezpečnosti. Podle Cem Dilmeganiho, zakladatele společnosti AIMultiple, je Pi spíše podobné marketingovému nástroji. Mobilní aplikace Pi totiž vyžaduje každodenní přihlašování a kliknutí na tlačítko pro započetí nové těžby. Navíc uživatelé mohou získat více kryptoměny, čím více lidí doporučí, čímž připomíná pyramidové schéma. 

To vedlo odborníky k tvrzení, že se jedná jen o prostředek, jak získat osobní údaje uživatelů s tím, že je následně prodá k personalizované reklamě. Mluvčí Pi Network pak uvedl, že tato funkce je pouze pro doporučení programu a má za cíl stimulovat vztahy mezi přáteli či rodiny.

Diskuse ke článku Osobní údaje uživatelů kryptoměny Pi Network se na internetu draží za Bitcoin

Úterý, 25 Květen 2021 - 17:38 | ts14 | To se dalo čekat - https://investplus.cz/recenze/...

Zobrazit diskusi