CDR.cz - Vybráno z IT

Pentagon dokončil testování letounu řízeného čistě umělou inteligencí

Pentagon přišel se zprávou, že společnost Martin Lockheed Corp. dokončila testování bezpilotního letounu VISTA X-62A, zcela řízeného umělou inteligencí.

Zdroj: Shutterstock

Umělá inteligence je nyní na předních stránkách všech magazínů, a to hlavně díky chatbotu ChatGPT. Její uplatnění je však o mnoho širší a nevyhnulo se ani armádě. Právě armády se týká i aktuální zpráva z Pentagonu, který ohlásil, že společnost Lockheed Martin Corp dokončila sérii letových testů s letounem VISTA X-62A.

Tento letoun je výjimečný tím, že je plně řízený umělou inteligencí a v rámci testových letů vydržel pod řízením umělé inteligence neuvěřitelných 17 hodin. VISTA je zkratka pro Variable In-Fligt Simulation Test Aircraft a jedná se o výcvikový letoun, který společnost Lockheed Martin Skunk Works vyvinula ve spolupráci s Calspan Corporation pro americké letectvo.

Díky jeho softwarovému vybavení pak dokáže celkem efektivně napodobovat výkonnostní charakteristiky jiných letounů. Ředitel výzkumného oddělení amerického letectva, Dr. M. Christopher Cotting, uvedl, že VISTA umožňuje paralelně vyvíjet a testovat nejnovější modely umělé inteligence spolu s testováním nové konstrukce bezposádkových letounů.

Letouny VISTA v sobě kombinují systémy SACS (systém pro autonomní řízení) a MFA (algoritmus pro sledování modelu), čímž nabývá letoun VISTA nových možností a armáda ho může využít k provádění i složitých experimentů a letových manévrů. Celý systém je pak koncipován tak, by umožnil rychlé integrace jakýchkoliv změn a tím umožnil rychlejší testování novinek.

Společnost Lockheed Martin je prakticky dvorním dodavatelem pro Pentagon a zároveň se již mnoho let věnuje právě novým technologiím a uplatnění umělé inteligence pro armádní potřeby. Díky technologiím jako je letoun VISTA mohou být vojáci ve větším bezpečí na základně a jen na dálku sledovat dění na bitevním poli.

Zdroje: 

ArsTechnica.com

Diskuse ke článku Pentagon dokončil testování letounu řízeného čistě umělou inteligencí

Žádné komentáře.