CDR.cz - Vybráno z IT

Plovoucí dům na Vltavě vyrobený na 3D tiskárně se dočká nástupce, Druhoka

Společnost Scoolpt po svém úspěchu, kdy vypustila na Vltavu svého Prvoka zkouší minimalizovat náklady tak, aby se dostaly na třetinu a celý Prvok se stal dostupnější. Navíc připravuje i Druhoka, který by měl být domkem pro čtyřčlennou rodinu.

Zdroj

Tisk budov na 3D tiskárně se stává poměrně zaběhlým trendem ve stavebnictví. V České republice je prozatím nejvíce vidět společnost Scoolpt, která stojí za známým Prvokem, jehož je možné spatřit na Vltavě. Tato verze Prvoka by v nákladech vyšla zhruba 10 milionů korun.

Autoři tohoto projektu se pro velký zájem veřejnosti rozhodli snížit náklady na výrobu jednoho Prvoka na zhruba 3 miliony korun. Vzniká tak návrh na Prvoka 2.0. K této verzi se vyjádřil i bratr Ladislava Trpáka, Michal: Díky Prvokovi od Buřinky, který byl originál, jsme už zmapovali procesy i ověřili pracnost postupů, respektive nepotřebu některých subdodávek. Měníme způsob zhotovení středové části, nahrazujeme vstupní eliptické dveře a střední okna za obdélníkové. Vybavení interiéru již není v luxusní designové verzi, ale spíše v užitné a jednodušší. Elektro není chytré, ale standardní, a tak dále.“ 

Zdroj

Za tuto sníženou cenu můžou nový potencionální uživatelé dostat obstojné bydlení s koupelnou, záchodem, obývacím pokojem s kuchyňským koutem a ložnici. Primárně by však neměl sloužit k trvalému bydlení, ale měla by to být spíše moderní chata.

Společnost Scoolpt navíc přemýšlí i nad tím, jak vylepšit tiskovou směs či tiskovou hlavu. Navíc si je Scoolpt vědom i toho, že bydlení pro dvoučlennou rodinu není tak perspektivní jako pro čtyřčlennou. Proto již nyní vzniká koncepce zvaná Druhok. Podle Trpáka je Scoolpt připraven na tisk Druhoka již na počátku příštího roku.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Plovoucí dům na Vltavě vyrobený na 3D tiskárně se dočká nástupce, Druhoka

Středa, 4 Listopad 2020 - 06:41 | Nox | Ked sa tak dívam na tie vizualizácie - nebolo by...
Pondělí, 2 Listopad 2020 - 23:38 | WIFT | Chtělo by to rubriku „kraviny do kravína“, tohle...
Pondělí, 2 Listopad 2020 - 18:09 | DRK | "Autoři tohoto projektu se pro velký zájem...

Zobrazit diskusi