CDR.cz - Vybráno z IT

Poznejte 5 nejbohatších Čechů, kteří se koupají v penězích

Mají jedno společné, a to jsou tučná konta dosažená obvykle vlastními silami. Kdo jsou a v čem se prosadili? Jak a proč ke svému majetku přišli?

Zdroj obrázku: Shutterstock

Je možné, že jste už o nich někdy slyšeli a možná jste je i viděli. Avšak o svém vlivu z pochopitelných důvodů nedávají příliš vědět a ve veřejném informačním prostoru se příliš neukazují až na jednu výjimku. 

5. Andrej Babiš

Tou výjimkou je Andrej Babiš. Tento český politik a podnikatel slovenského původu a zakladatel koncernu Agrofert se narodil v Bratislavě v roce 1954. Je ženatý se svou druhou ženou a má celkem čtyři děti. Jeho vzdělání Ekonomická univerzita v Bratislavě.

Zdroj obrázku: Shutterstock

Zkušenosti s byznysem nabyl hlavně za minulého režimu v Maroku, které pak uplatnil hlavně po revoluci postupným rozšiřováním svého Agrofertu přes privatizace a skupování konkurentů. Od roku 2013 vlastní i mediální MAFRA a.s., pod které patří například Lidové noviny, MF DNES, Óčko TV...) Kvůli čerpání dotací z veřejných zdrojů a státním zakázkám je často obviňován ze střetu zájmů, přesto soud u poslední kauzy Čapí hnízdo nepravomocně Andreje Babiše zprostil viny.

Zdroj fotografie: Oficiální

Celkem tak Agrofert v současnosti sdružuje více než 250 společností z oborů chemie, potravinářství, zemědělství, pozemní techniky, dopravy a technologií, lesnictví a dřevařství, obnovitelných zdrojů a médií. Celkový majetek Andreje Babiše, kterému se mimochodem přezdívalo "český Donald Trump" se tak odhaduje na 93 mld. Kč (podle časopisu Forbes).

4. Daniel Křetinský

Tento dnešní investor, původním povoláním právník, se narodil v Brně roku 1975 a zbohatl hlavně díky svým investicím do oblasti energetiky přes svůj Energetický a průmyslový holding a.s., což je skupina více než 50 společností z Česka, Slovenska, Německa, ale také Velké Británie a Maďarska. Celá skupina společností se zabývá od výroby elektřiny (těžba hnědého uhlí a jeho zpracování) po distribuci elektřiny a tepla.

Zdroj fotografie: Oficiální

Daniel Křetínský má bakalářský titul z politických věd a titul magistra a doktora práv z Právnické fakulty Masarykovy univerzity. Po studiích působil jako koncipient v brněnské advokátní kanceláři Gottweis & Partner.  Křetínský je též spoluvlastníkem velkého mediálního domu Czech News Center, které vydává tituly jako Blesk, Reflex, deník Sport, deník E15. Je také většinovým vlastníkem fotbalového klubu AC Sparta Praha. Jeho partnerkou je od roku 2017 dcera zesnulého Petra Kellnera a dvojnásobná mistryně ČR v kategorii mladých jezdců Anna Kellnerová.

Jeho majetek se odhaduje na 94 mld. Kč (podle forbes.com)

3. Karel Komárek ml.

Na dalším stupni nejbohatších Čechů je zakladatel finanční skupiny KKCG Karel Komárek. V rámci finanční skupiny se zaměřuje na investování do oblastí jako jsou loterie, energetika ale i výpočetní technologie. Investuje nejen v Česku, ale také v Itálii, Rakousku a Řecku. Skupina KKCG podniká ve více než 33 zemích světa a patří sem například společnosti jako: Allwyn, MND Group, ARICOMA Group, KKCG Real Estate, Springtide Ventures a další. 

Zdroj fotografie: Oficiální

Karel Komárek se narodil 15. března 1969 v Hodoníně. Podnikat začal hned po studiích a postupně vybudoval jednu z nejvýznamnějších českých rodinných firem. Je podruhé ženatý, jeho manželkou je nyní Štěpánka Komárková a dohromady má čtyři děti.

Prvním významným podnikatelským krokem Karla Komárka byla v roce 1997 půjčka od svého otce. Půjčil si od něho 300 000 Kč a založil jako svou první společnost - velkoobchod s průmyslovými armaturami s názvem M.O.S. Hodonín. Vlajkovou lodí nynějšího Komárkova podnikatelského působení je společnost Moravské naftové doly (MND).

Je majetek se odhaduje na 155 mld. Kč (podle forbes.com)

2. Radovan Vítek

Mluví se o něm jako o největším českým realitním magnátovi. Své podnikatelské aktivity provozuje přes svou hlavní společnost CPI Group. Se svým realitním impériem momentálně expanduje po hlavně do Německa a Itálie. CPI Group je jednou z předních českých realitních skupin zabývající se městkým rozvojem, investicemi a správou nemovitostí.

Zdroj fotografie: Oficiální

Skupina působí na českém a slovenském trhu od roku 1992 a své aktivity rozvíjí v oblasti nemovitostí, kancelářských objektů, maloobchodu, hotelů a logistických center. Narodil se v roce 1971 v Novém Městě na Moravě. Společně s druhou manželkou Marií má tři děti. 

Jeho majetek se tak odhaduje na 170 mld. Kč

1. Renáta Kellnerová

Jediná žena v tomto žebříčku a zároveň nejbohatší Češka je Renáta Kellnerová. Stala se jí tak po tragické smrti svého manžela Petra Kellnera a byla jmenována správkyní pozůstalosti. Nyní tak, i díky svým poradcům, má v hlavní režii byznys, jehož hodnota je více než 370 miliard korun.

Petr Kellner se narodil 20. května 1964 v České Lípě a zemřel 27. března 2021 u ledovce Knik, na  Aljašce. Zesnulý Kellner, který v roce 1986 vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze, obor ekonomika průmyslu, byl českým podnikatelem, majoritním vlastníkem holdingové společnosti PPF Group a před smrtí také nejbohatším Čechem. Před zbohatnutím pracoval mimojiného i jako produkční ve Filmovém studiu Barrandov.

Zdroj fotografie: Oficiální

Do své smrti byli svoji se svou druhou manželkou Renátou Kellnerovovou. Dohromady měl Kellner tři dcery a jednoho syna. Po smrti Petra Kellnera tedy jeho majetek přešel na jeho rodinu, včetně správy a řízení investiční skupiny PPF, která byla založena v roce 1991 a dnes působí již ve více než 25 zemích světa. Do této skupiny společností patří například Air Bank, Home Credit, nebo O2.

Renáta Kellnerová zároveň je i na čtvrtém místě v žebříčku nejvlivnější ženy Česka. Kromě režie rodinného majetku se věnuje charitě. Její vztah k soukromí je podobný jako jejího zesnulého manžela, který si velmi hlídal soukromí a existuje jen velmi málo jejich zveřejněných fotek.

Celkový rodinný majetek Kellnerových se odhaduje na 374,7 miliard Kč


A jedna zajímavost na závěr. Víte, že jeden milion korun v tisícovkách je asi 10 cm vysoký balík? V samé částce ale v pětitisícovkách představuje pak balík zhruba dvou centimetrů. 

Tagy: 
Zdroje: 

Jiří "Sirik" Vlach

Redaktor CDR/DIIT. Když nepíšu sem, natáčím na Youtube kanál, zmíněn níže a když ani tam nejsem, tak buď prokrastinuju, nebo se o někoho starám. ;)

Mafia pod lupou TV | Youtube

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Poznejte 5 nejbohatších Čechů, kteří se koupají v penězích

Středa, 18 Leden 2023 - 19:40 | bans | Jo, tohle je fakt špatný. Zkuste se držet témat...
Středa, 18 Leden 2023 - 17:36 | poloopice | Úžasné, redaktor dokáže přepsat pár vět z google...
Středa, 18 Leden 2023 - 15:47 | DRK | Nejvíc se mi líbí ta věta, že k penězům přišle...

Zobrazit diskusi