CDR.cz - Vybráno z IT

Pozor na falešné mapy koronaviru, šíří nebezpečný malware a kradou citlivé údaje

Lidé v zoufalé situaci sledují exponencionálně rostoucí křivky nakažených a zemřelých. Na to zareagovali hackeři a vytvořili e-mail prezentující interaktivní mapy a přílohu nakaženou malwarem.

Zdroj: BusinessInsider

Spolu s šířící se epidemií koronaviru roste přímo úměrně i potřeba lidí zjišťovat si o této nemoci co nejvíce informací. Zvláště v oblibě pak jsou mapy, na kterých je možné sledovat aktuální stavy a počty nakažených lidí. Hackeři této situace využívají a vytvářejí podobné falešné mapy, pomocí kterých pak ale získávají citlivé údaje.

Doporučit můžeme sledovat mapu, o které jsme psali koncem ledna, viz odkaz. Jednou z prvních oficiálních interaktivních a neškodných map pocházela z Johns Hopkins University. Tato prvotina nabízí statistické údaje o počtu nakažených a uzdravených, stejně jako zesnulých obětí. 

Za nedlouhou po zveřejnění této poměrně povedené mapy se začaly v e-mailových schránkách lidí po celém světě objevovat emaily, které obsahovaly celkem zdařilou kopii této mapy. Po otevření přílohy tohoto e-mailu si uživatel do svého počítače dostal škodlivý malware, jehož cílem není nic jiného, než odcizit citlivé údaje, tedy čísla platebních karet, hesla, apod.

Zdroj: Pixabay

Podle bezpečnostních expertů se jedná o útočníka, který se objevuje například na ruských fórech. Rozesílání emailů s aktuálním a naléhavým sdělením a velice škodlivou přílohou je bohužel běžnou praxí. I přes naléhání bezpečnostních expertů se stále najde dostatek uživatelů, kteří si nedají říct a takovéto přílohy stále otevírají.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Pozor na falešné mapy koronaviru, šíří nebezpečný malware a kradou citlivé údaje

Středa, 18 Březen 2020 - 14:25 | totojane | pro by lidi nemohly sledovat udaje o počtech...
Úterý, 17 Březen 2020 - 10:41 | Milan Jelito | Normální člověk, který má mozek nepotřebuje...

Zobrazit diskusi