CDR.cz - Vybráno z IT

Přeneste zdarma své Steam hry na GOG, abyste je nemuseli znovu kupovat

Gog 04
"Už ty hry vlastníte, proč si je pak kupovat znovu?" ptá se GOG.com v hlavičce nově představené funkce GOG Connect. Ta nabízí možnost získat hry z vaší Steam knihovny na GOG zcela zdarma a bez větších komplikací.

GOG je jednou z největších distribučních platforem, stejně jako Steam, pouze s tím rozdílem, že veškeré tituly zakoupené skrze něj jsou DRM-free, nevyžadují tedy připojení k internetu. Nikdy. Jsou vaše a nikdo vám k nim nikdy nezakáže přístup (krom rodičů možná).

Nestalo by se tak poprvé, kdy se někdo rozhodl zakoupit si hru, kterou již vlastní, také znovu na GOG. Tímto jednáním chtějí často lidé podpořit boj GOG (i jeho vlastníky z CD Projekt Red) proti DRM ochranám, které společnost odsuzuje. 

GOG ovšem rozhodlo, že hry, které jste si už jednou koupili a vlastníte, nemusíte kupovat znovu. Skrze GOG Connect dává svým uživatelům možnost propojit svůj Steam účet s jejich GOG účtem a získat všechny dostupné hry DRM-free na GOG zdarma. Šlechetný krok, který vzbuzuje v dnešní společnosti obdiv. 

Gog 02

Na svůj účet na GOG můžete připojit pouze jeden Steam účet a toto rozhodnutí je permanentní, nelze jej již nijak zvrátit. Podrobnější informace se dozvíte v FAQ zde. Překopírovat jde aktuálně 23 her, podle GOGu by se ale seznam měl postupně rozšiřovat, seznam přenosných her najdete zde. Záviset bude především na svolení vývojářů. 

Tohle je také ideální příležitost, abychom udělali promo pro GOG Galaxy. GOG Galaxy je platforma, kterou už před nějakým časem spustil GOG a podobně jako Steam slouží k rychlejšímu a příjemnějšímu nakupování všech možných titulů.

Gog 03

Je férové přiznat, že nemá natolik rozsáhlý výběr jako jeho asi největší konkurent Steam. To ale zároveň znamená, že na něm najdete pouze pečlivěji vybrané kousky, což není něco, čím by se mohl chlubit Steam, jehož titulní strana se hemží mnoha pastmi.

Za zdůraznění stojí i skvělá zákaznická služba, což také není aspekt, kterým by Valve mohlo jít vzorem. DRM-free hry jsou už jen jedna velká třešnička na už tak dost sladkém dortu. Škoda jen, že není platforma tolik rozšířená. Částečně z toho důvodu, že si z knihovny na Steamu mnoho uživatelů udělalo své sběratelské portfolio, o které už v této chvíli nechtějí přijít. Možná právě GOG Connect tento rest dožene. 

Tagy: 
Zdroje: 

Pavel Vevera

Členem redakce inGamer.cz byl od samotného založení v roce 2012. Původně působil jako multisekční redaktor, přispívající jak články, tak video tvorbou, nakonec se však ustálil na textech. Jako externista od 1. ledna 2014 pokračuje v rámci herní rubriky CDR.cz, kam se redakce i část obsahu inGameru přesunula.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Přeneste zdarma své Steam hry na GOG, abyste je nemuseli znovu kupovat

Sobota, 4 Červen 2016 - 22:45 | Xspy | 10 z 23 ... No tak teď ještě naopak a budu...
Pátek, 3 Červen 2016 - 17:42 | Artael | Pecka, sice to splňovala jen jedna gamesa, ale...
Pátek, 3 Červen 2016 - 13:28 | Zyklon | Zatím mi přistály 3 hry, ale mají se postupně...
Pátek, 3 Červen 2016 - 11:40 | Libor Míšek | Tak první co mě napadlo kdyby to šlo se všema...
Pátek, 3 Červen 2016 - 10:19 | Noclaf | Umyslny je to vazne hezky a libi se mi, ale ten...

Zobrazit diskusi