CDR.cz - Vybráno z IT

Huawei Ascend W1: Nejlevnější smartphone s Windows Phone 8 dorazí se skvělou výbavou i NFC

Huawei-Ascend-W1-Blue
Několik barevných provedení, čtyřpalcový displej a dvoujádrový procesor na frekvenci 1,2 GHz s 512 MB operační paměti. Jedná se o novou Lumii? Nikoli, Huawei se rozhodl rozhýbat prodeje Windows Phone 8 smartphonů po svém.

Levné chytré telefony nemusí nutně spoléhat na operační systém Android od Googlu. V čínském Huawei to vědí a pro zákazníky si mimo jiné připravili také model s Windows Phone 8. Další z novinek představených nedávno na veletrhu CES vypadá opravdu dobře a českého zákazníka může těšit, že dorazí i na náš malý trh. Jak bývá u výrobce zvykem, produkty výbavou ani kvalitou neurazí, stejně jako cenou, která bude v tomto případě hlavním tahákem.

Vzhled zařízení je nepochybně inspirován řadou Lumia od finské Nokie a při bližším pohledu máte téměř dojem, že jednu z nich držíte v ruce. Pověstná plynulost systému byla zachována a fanoušky barev nepochybně potěší několik různých variant. U nás se do prodeje určitě dostane v modré a černé variantě, přičemž jsou možné i další barvy (červená a bílá).

Huawei-Ascend-W1

Barvy nejsou vším a případného zájemce potěší kvalitní 4" IPS displej s rozlišením WVGA. Uvnitř se skrývá dostatečně výkonný čip Snapdragon S4 s dvojicí jader na frekvenci 1,2 GHz a grafickým jádrem Adreno 305. Operační paměť má standardních 512 MB a vnitřní úložiště pro data 4 GB (dostupné pro data cca 2 GB), přičemž nechybí možnost rozšíření o paměťové karty MicroSD do 32 GB.

Operační systém
Windows Phone 8
Displej
4 palce, IPS (480 × 800 pixelů) 16 milionů barev
Procesor a čipová sada
Qualcomm Snapdragon S4 MSM8230 1,2 GHz dual-core, GPU Adreno 305
Paměť RAM
512 MB
Úložiště
4 GB, rozšiřitelná o microSD karty do 32 GB
Fotoaparát
Zadní – 5 Mpix, LED dioda, autofocus, HD video
Čelní – 1,3 Mpix
Sítě
WGSM: 850/900/1800/1900 MHz, EDGE, GPRS

3G: 900/2100 MHz, HSDPA, HSUPA

Konektivita
Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, microUSB, USB 2.0, NFC
Rozměry a váha
124,5 × 63,7 × 10,15 mm, 120 gramů
Baterie
1950 mAh

Tím však výbava nekončí a milým překvapením je osazení NFC čipem pro bezkontakní komunikaci. Fotoaparát rozlišením 5 Mpx neurazí a pro vysokou výdrž výrobce přidal baterii o velmi slušné kapacitě 1 950 mAh. Samozřejmostí je dobrá konektivita (viz tabulka) a A-GPS modul.

ascendw1_sc

Podle našich zpráv bude prodej probíhat mimo jiné prostřednictvím některého z operátorů. Konkrétně se spekuluje o O2 (v Británii je O2 potvrzeno), kde by do nabídky seděl modrý model a podobně by mohl prodej probíhat u Vodafonu s červeným, ale to už je pouhá spekulace. Cena podle našich informací nemá přesáhnout 4 500 Kč a v prodeji by se v ČR měl objevit v březnu tohoto roku.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Huawei Ascend W1: Nejlevnější smartphone s Windows Phone 8 dorazí se skvělou výbavou i NFC

Pondělí, 21 Leden 2013 - 21:14 | Paul MuadDib | Docela fajn parametry a pokud udržej cenu pak i...

Zobrazit diskusi