CDR.cz - Vybráno z IT

Přichází USB 3.1 s přenosovou rychlostí až 10 Gbit/s. Objevit by se mohlo už příští rok

USB 3.1 - img6
Standardní a nejpoužívanější USB konektor se dočkal upgradu na verzi 3.1, která nabídne stejnou přenosovou rychlost, jako první Thunderbolt, tedy až 10 Gbit/s. Oproti němu je ale USB levnější a je zde také možnost, že by jej mohl zcela nahradit.

USB sběrnice je tu s námi již mnoho let a k jejímu rozšíření přispěl z velké části i výrobce Apple, když ji v roce 1998 integroval do svého počítače iMac. Hlavní myšlenka USB portu byla nahradit zastaralé a pomalé sběrnice jako PS/2 či RS-232 a vytvořit tak standard pro připojení externích periférií či jiných zařízení. Dnes už víme, že USB tohoto cíle opravdu dosáhlo a stalo se nejpoužívanějším počítačovým konektorem vůbec. Kromě připojení přídavných periférií pak slouží i pro přenos dat mezi počítačem a externím diskem, mobilním telefonem, fotoaparátem a dalšími přístroji.

USB 3.1 - img5

Co ale víc, standardního využití zmenšeného rozhraní MicroUSB se dočkaly i mobilní telefony, kde vystřídalo šílené konektory výrobců. Každý z nás si jistě pamatuje nespočet nabíjecích adaptérů s konektory, lišícími se samotným výrobcem telefonu. To už dnes také není pravda a univerzálním kablíkem s MicroUSB jsme schopni dobít takřka všechny mobilní telefony, které se na trhu vyskytují.

USB 3.1 - img3

Nejnovějším rozhraním je v této době USB 3.0, které poznáme díky modrému zbarvení a většímu počtů pinů. Jeho hlavní výhodou je vyšší přenosová rychlost - oproti starší verzi 2.0 s maximální propustností 480 Mbit/s nabídne až desetinásobnou rychlost, tedy kolem 5 Gbit/s. Pozitivem je i zpětná podpora staršího USB 2.0 přes to, že má konektor o 5 vodičů více. Pro úplnost zmíním i prvotní verzi USB 1.1, která v režimu full-speed přenesla pouhých 12 Mbit/s.

USB 3.1 - img2

Před několika dny byl ale oznámen příchod nové verze USB 3.1, která by měla propustit až 10 Gbit/s, tedy dvakrát více než má nynější USB 3.0. Tuto skutečnost potvrdila skupina schvalujcící nové USB standardy a prvních zařízení s novou verzí bychom se prý mohli dočkat ke konci příštího roku, popřípadě začátkem roku 2015. Zpětná podpora starších verzí zůstává a přenosová rychlost už je srovnatelná s konkurenčním rozhraním Thunderbolt, kterému dal vzniknout Intel ve spolupráci s Applem.

USB 3.1 - img4
Porovnání konektorů USB 2.0 a 3.0 - všimněte si rozměrného MicroUSB 3.0

Naneštěstí pro Apple a jiné výrobce, kteří využívají a prosazují Thunderbolt ve svých zařízeních, je ale jeho výroba nákladnější a je tedy možné, že jej nová verze USB časem nahradí (právě kvůli nižší ceně a srovnatelné přenosové rychlosti). Ani Intel ale nezůstává pozadu a na červnovém Computexu oznámil příchod nové verze Thunderboltu 2.0, který nabídne propustnost 20 Gbit/s a utáhne i přenos 4k videa skrze DisplayPort 1.2.

Nechme se tedy překvapit, jak tento „souboj“ nakonec dopadne a jakých výsledků budou dosahovat podrobné testy konektivity, až se USB 3.1 objeví v prvních počítačích.

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Přichází USB 3.1 s přenosovou rychlostí až 10 Gbit/s. Objevit by se mohlo už příští rok

Žádné komentáře.