CDR.cz - Vybráno z IT

Reddit zablokoval vyhledávače, které neplatí: AI je hlavní problém

Zdroj: Shuttestock

Reddit, jedno z největších online fór, nedávno zavedlo opatření blokující neoprávněné stahování dat, čímž omezilo přístup vyhledávačům jako Bing a DuckDuckGo, zatímco Google díky dohodě zůstává výjimkou. Tento krok zdůrazňuje snahu Redditu chránit svá data před využitím pro školení umělé inteligence a vyvolává otázky ohledně budoucnosti otevřeného webu a dostupnosti informací.

AI a ochrana dat

Když Reddit oznámil aktualizaci svého Robots Exclusion Protocol (robots.txt) minulý měsíc, okamžitě se spekulovalo, že hlavním důvodem je blokování společností zaměřených na umělou inteligenci, jako je Perplexity. Tento krok byl ovšem mnohem širšího záběru. Reddit nyní vyžaduje, aby všechny prohledávače souhlasily s jeho podmínkami týkajícími se školení AI, což je v souladu s novými zásadami ochrany dat.

Zdroj: Shutterstock

Google má výjimku, Bing a DuckDuckGo čelí blokaci

Zatímco Google údajně uzavřel dohodu s Redditem v hodnotě 60 milionů dolarů ročně, která mu umožňuje pokračovat v indexování obsahu, ostatní velké vyhledávače nejsou takové štěstí. Vyhledávání obsahu Redditu na Bingu nyní vrací prázdné výsledky a DuckDuckGo ukazuje pouze odkazy bez popisů. Mluvčí Redditu pro Engadget potvrdil, že tato omezení nejsou výsledkem exkluzivní dohody s Googlem, ale jsou důsledkem odmítnutí ostatních vyhledávačů souhlasit s podmínkami týkajícími se AI.

Kontroverze a dopady

Zdroje blízké Redditu uvedly, že Microsoft, provozovatel Bingu, odmítl souhlasit s podmínkami Redditu ohledně procházení AI, což vedlo k prázdným výsledkům vyhledávání. Tato situace zvýrazňuje širší problém, kterému čelí společnosti snažící se chránit svá data před neplaceným využitím pro školení AI.

Colin Hayhurst, generální ředitel vyhledávače Mojeek, který nevyužívá sledování uživatelů, uvedl pro 404 Media, že Reddit "zabíjí pro vyhledávání všechno kromě Googlu". Hayhurst také kritizoval nedostatek komunikace ze strany Redditu ohledně těchto změn.

Důsledky pro otevřený web

Tento krok Redditu lze vnímat jako součást širšího trendu budování "zdí" kolem obsahu na internetu, aby se chránila data před těmi, kdo nejsou ochotni platit za jejich využití. Tato praxe má potenciál výrazně změnit dynamiku otevřeného webu a dostupnost informací.

Reddit již dříve ukázal ochotu provádět kontroverzní změny, aby ochránil svá data. V loňském roce CEO Steve Huffman zavedl omezení API třetích stran, což vedlo k zániku populárních aplikací, jako je Apollo. Navzdory protestům mezi uživateli se Redditu podařilo udržet většinu své uživatelské základny a nadále růst.

Vzhledem k rostoucímu významu umělé inteligence a ochraně dat lze očekávat, že více společností bude následovat příklad Redditu a přijme podobná opatření. Jak se soudy a regulátoři vypořádávají s otázkou fair use dat pro školení AI, může tato otázka nadále formovat budoucnost internetu.

Diskuse ke článku Reddit zablokoval vyhledávače, které neplatí: AI je hlavní problém

Žádné komentáře.