CDR.cz - Vybráno z IT

Reklama na Androidu může skrytě instalovat software bez vašeho vědomí

U některých zařízení Android může docházet k nežádoucí instalaci aplikací přímo z reklamy. Pomocí předinstalované systémové aplikace DT Ignate se automaticky, skrytě a bez vědomí uživatele instaluje software.

Reklamy na mobilních zařízeních se systémem Android jsou většinou spojené s bezplatnými aplikacemi a hrami, které jsou formou reklamy financované. Jedná se většinou o vyskakovací banner nebo reklamu přes celou obrazovku s možností se skrze reklamu prokliknout na webovou stránku nebo do obchodu Google Play.

Nově se však vyskytují případy, kdy reklamy skrytě a invazivně instalují software. Uživatel o instalaci vůbec nemusí vědět. Nepřijde upozornění a aplikace obejde i oficiální obchod. Invazivní reklama vypadá jako ta běžná, kterou známe, a tváří se že odkazuje na Google Play obchod. Problém nastává, když uživatel křížkem reklamu zavře. Zavření nainstaluje aplikaci bez jakéhokoliv dalšího zásahu nebo vědomí uživatele.

Pro skrytou instalaci se použije systémová aplikace telefonu DT Ignate, která je na některých zařízeních předinstalovaná od výrobce. Aplikace slouží ke stažení a instalaci softwaru po připojení telefonu k internetu. T-mobile nebo Verizon v minulosti předinstalovali DT Ignate na telefony, které prodávali, a pak s její pomocí instalovali svůj software.

Nově je aplikace DT Ignate spojena s reklamou. Teď ji k tomuto účelu využívá software Appreciate od firmy Digital Turbine, specializující se na monetizaci reklamy. Společnost má tuto funkci dokonce patentovanou a na svém webu ji promuje jako instalaci softwaru z reklamy na jedno kliknutí.

Na fóru Reddit, kde uživatelé diskutují tento problém se Digital Turbine snaží na problém reagovat. Společnost podala vysvětlení, že tohle chování je nežádoucí a nemělo by k němu docházet. Pokud kliknete na křížek, nemělo by se v žádném případě nic instalovat. Kromě toho tvrdí, že vše je kontrolováno a všechny nainstalované balíčky jsou v Google Play a stahují se přes zabezpečené připojení.

Uživatelé jako příklad uvádí skrytě nainstalovanou aplikaci “Weather Home”, která se mimo jiné snaží změnit nastavení spouštění souborů, spouští reklamy, vybíjí baterii a je velmi těžké ji odinstalovat. Společnost také uvedla, že vydá oficiální prohlášení k tomuto tématu, žádné však dosud nevydala.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Reklama na Androidu může skrytě instalovat software bez vašeho vědomí

Úterý, 2 Listopad 2021 - 11:53 | hajčus | Kdysi se tomu říkalo virus, teď je to operační...
Pondělí, 1 Listopad 2021 - 20:45 | RedMaX | AdAway - a mas po problemu, ale chce to root,...
Pondělí, 1 Listopad 2021 - 12:35 | CyberAngel | Za poslední 2 roky jsem si všiml, jak na straně...

Zobrazit diskusi