CDR.cz - Vybráno z IT

Revoluce v lékařství? Xenoboti jsou živými roboty s naprogramovaným chováním

Využívání miniaturních robotů v medicíně není žádnou novinkou. Obvykle se jedná o miniaturní kapsli, která při průchodu tělem monitoruje celý vnitřek. Nyní se však možná dočká lékařská věda inovace v podobě prvních živých robotů. Ty budou schopni dělat přesně to, co lékaři chtějí, až jsou to samostatné živé organismy vyrobené z kmenových buněk žab.

Díky využívání robotů a mikrorobotů v medicíně už byl zachráněn nejeden život a stávají se tak celkem nepostradatelnými pomocníky lékařů. Nyní se dočkají lékařské týmy posily v podobě malých živých robotů vytvořených z živých kmenových buněk. Tyto roboti dostali název Xenoboti a jsou určeni k trasnportu čehokoliv na konkrétní místo. V budoucnu tak mohou dobravovat například léky do konkrétní části v těle.

Pro tvorbu xenobotů bylo využito kmenových buňěk z žabích embryí. Zajímavostí je, že na jednoho xenobota padlo zhruba 1 000 buněk. Díky tak vysokému počtu buněk musel velice sofistikovanou strukturu xenobota navrhovat superpočítač. Vzájemné propojení všech buněk do fungujícho celku bylo i podle vědců největším problémem. 

Na výrobu těchto xenobotů pak byly využívány dva typy buněk, a to kožní, které tvoří vnější obal a srdeční, které se starají pro změnu o pohyb. Xenoboti však neumí jen slepě přemisťovat břemeno. Dokáží se totiž i sami opravovat v případě nějakého poškození. Vědci tuto schopnost demonstrovali tak, že jednoho xenobota rozřízli a on se zase sám slepil. Stejně jako u každé nové technologie, tak i zde panují případné obavy ze zneužití.

Jejich velikost nepřesahuje jeden milimetr. Jsou tak dostatečně velcí na to, aby unesli i poměrně těžké náklady nebo popřípadě nějaký náklad přemisťovali. Můžou tak pročišťovat ucpaný a zanešený kardiovaskulární systém od nejrůznějších nežádoucích prvků nebo dopravit medikament na přesně určené místo.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Revoluce v lékařství? Xenoboti jsou živými roboty s naprogramovaným chováním

Úterý, 4 Únor 2020 - 20:14 | DRK | Co asi tak organizmus udělá, když do něj (třeba...

Zobrazit diskusi