CDR.cz - Vybráno z IT

Roboti už se umí i potit. Japonsko se snaží napodobit co nejblíže lidské tělo

Výzkumníci na univerzitě v Tokiu vyvinuli humanoidy, kteří napodobují svojí stavbou lidský muskuloskeletální systém, dokáží dělat kliky a dokonce se i potí.

Roboti už dávno nejsou jen nějaké mechanické krabice. Výzkumníci na univerzitě v Tokiu se rozhodli vyrobit humanoidy s názvem Kengoro a Kenshiro, kteří budou mít muskuloskeletální systém podobný skutečným lidem. Dokonce se snažili napodobit i šlachy a vazy spolu s jejich typickým způsobem stahování a povolování.

Výzkumníkům se podařilo dokonce napodobit pomocí senzorů i citlivost nervového systému a částečně i mozku. Humanoid je totiž schopen zpracovávat informace získávané z těchto senzorů a provádět akce bez toho, aby od někoho dostával instrukce.

Humanoidi dokáží věrně napodobit řadu lidských činností jako třeba kliky, hýbání lýtky, hýbání bradou a také se dokáží potit při tréninku. Ve snaze napodobit co nejvěrohodněji lidské tělo, navrhli výzkumníci i nový speciální systém termoregulace, který je rovněž podobný tomu lidskému.

V článku, který byl publikován v časopise Science Robotics, uveřejnili výzkumníci následující tvrzení: "Největší omezení všech humanoidů spočívá v tom, že jsou navrhováni na základě teorií z inženýrství, mechaniky, elektroniky, IT a jejich cílem je plnění úkolů v každodenním životě, osobní pomoc či pomoc při katastrofách."

Zde se právě ukazuje hlavní rozdíl klasických robotů od Kengoro a Kenshiro. Tito humanoidi byli vytvořeni jako co možná nejrealističtější kopie lidského muskuloskeletální systému.

Takový humanoid najde své využití při výzkumu zahrnujícím lidské tělo v pohybu nebo i například při crashtestech v automobilovém průmyslu. Na rozdíl od klasického panáka by zde bylo možno měřit činnost konkrétních svalů a šlach při nárazu. Zároveň dobře poslouží i při výzkumu náhradních lidských končetin či léčbě zranění způsobených při sportu.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Roboti už se umí i potit. Japonsko se snaží napodobit co nejblíže lidské tělo

Úterý, 9 Leden 2018 - 15:35 | corwin78 | Už se těším, až ti roboti dosáhnou fáze Nexus.

Zobrazit diskusi