CDR.cz - Vybráno z IT

Robotická kuchyň nahradí všechny kuchaře světa a dokonce po sobě uklidí

nepřehlédněte
Moley Home
Jaká je budoucnost moderní gastronomie? Na obrazovce si vyberete jídlo a umělá inteligence ho připraví, aniž byste museli hnout pánvičkou. Futuristická vize je blíže, než si myslíte, a roboti brzy vtrhnou do našich kuchyní.

Společnost Moley Robotics chce změnit způsob, jakým lidé ve svých domácnostech připravují jídlo. Na serveru Seedrs spustila crowdfundingovou kampaň svého originálního projektu profesionální kuchyně s plně automatizovanýma robotickýma rukama, které jsou schopny uvařit jakýkoliv pokrm. Firma si dala za cíl nashromáždit od lidí celkem jeden milion liber potřebných pro realizaci projektu. Kampaň běží jen několik dnů a podpora ze strany případných zájemců již překročila polovinu zamýšlené částky.

První prototyp plně automatizovaného robotického kuchaře alias projektu Robotic Kitchen měl svou premiéru v loňském roce na německém veletrhu Hanover Messe, kde předvedl své prvotřídní kuchařské dovednosti. Na CES Asia 2015 dokonce získal ocenění za nejlepší produkt veletrhu.

Moley

Výhodou robotické kuchyně je vlastnost učit se. Jednak může čerpat z vlastní databáze receptů nebo se naučit jídlo připravovat dle uloženého videa podle skutečné osoby připravující konkrétní recept. To dělá z robota univerzálního pomocníka, který se vyrovná jakémukoliv světovému šéfkuchaři. Dle zveřejněných informací na sociální síti Moley Robotics bude robot využívat speciálně připravené potraviny, které mu bude třeba před vařením umístit na správné místo, aby s nimi mohl pracovat. Zbytek zvládne sám.

Robotický šéfkuchař je budoucnost zdravého autonomního vaření. Může se hodit každému, kdo je líný, nestíhá nebo neumí vařit, nicméně může najít uplatnění také v restauracích, na letištích či na výukových kurzech přípravy jídla. Ale co je důležitější, robot jídlo nejenom připraví, ale dokonce po sobě uklidí a umyje použité nádobí.

A jaká by měla být jeho cena? Kuchyň s robotickým kuchařem se má dostat do prodeje ve 4. kvartálu 2017 a bude stát podobně, jako byste si pořizovali klasickou kuchyň. Má se tedy jednat o cenově dostupné řešení pro širokou veřejnost.

Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Robotická kuchyň nahradí všechny kuchaře světa a dokonce po sobě uklidí

Pondělí, 10 Říjen 2016 - 12:46 | Gaunter | "Robotická kuchyň nahradí všechny kuchaře...

Zobrazit diskusi