CDR.cz - Vybráno z IT

Robotický dinosaurus děsí kobylky, aby objasnil vývoj peří u dinosaurů

Zdroj: Shutterstock

Skupina vědců z Jižní Koreje se rozhodla pro nekonvenční přístup, aby porozuměli vývoji peří u dinosaurů. Namísto tradičních metod studia fosilií se rozhodli využít robotického dinosaura k vyvolání reakce u kobylek. Jejich cílem bylo zjistit, jakým způsobem se peří mohlo vyvinout u dinosaurů a jakou roli mohlo hrát v jejich životě. Výsledky jejich studie, publikované nedávno v časopise Scientific Reports, ukazují zajímavé nálezy.

Podle výzkumu mohli někteří dinosauři používat předchůdce křídel k vyplašení kořisti, což by jim umožnilo snadněji ji chytit. Tato strategie lovu se podobá té, kterou využívají některé moderní druhy ptáků a mohla vést k evoluci většího a tužšího peří u dinosaurů.

Jeho význam byl dlouho diskutovaným tématem v paleontologickém světě. I přestože peří dnes spojujeme s ptáky, ne vždy tomu tak bylo. Existují fosilní důkazy o tom, že některé druhy dinosaurů disponovaly peřím, ale jeho funkce zůstává předmětem debat. Výzkumníci se domnívají, že peří mohlo sloužit k různým účelům, jako je shánění potravy, lovení kořisti nebo dokonce stabilizace těla při běhu.

Zdroj: YouTube 

Aby ověřili svou hypotézu, vědci postavili robotického dinosaura nazvaného "Robopteryx", který simuloval pohyby křídel a ocasu. Provedli experimenty s kobylkami a zjistili, že přítomnost peří na robotovi značně zvýšila pravděpodobnost, že kobylky uprchly. Navíc zaznamenali silnější nervové signály u kobylek, které byly vystaveny opeřeným křídlům.

I když výsledky studie poskytují zajímavé informace o možné funkci peří u dinosaurů, ne všichni vědci jsou o tom úplně přesvědčeni. Někteří se domnívají, že peří mohlo mít širší spektrum funkcí než pouze vyvolávání splašení u kořisti. Stále je tedy mnoho otázek ohledně vývoje peří u dinosaurů, ale studie s robodinosaurem přináší nový pohled na tuto problematiku a podněcuje další výzkum v oblasti evoluce dinosaurů a jejich morfologie.

Diskuse ke článku Robotický dinosaurus děsí kobylky, aby objasnil vývoj peří u dinosaurů

Pátek, 9 Únor 2024 - 11:50 | DRK | "Výzkumníci se domnívají, že peří mohlo...

Zobrazit diskusi