CDR.cz - Vybráno z IT

Robotický parkour: Boston Dynamics představili robota, který přeskakuje překážky

Společnost Boston Dynamics představila na svém Youtube kanále nové video, kde humanoid dokáže plynule přeskočit kládu a následně vyskákat na tři bloky, které jsou odstupňovány po 40 centimetrech.

O firmě Boston Dynamics je poslední dobou čím dál více slyšet. Snaží se totiž posouvat vývoj svých robotů bleskovým tempem kupředu, a proto je také vedoucí společností na světovém trhu s roboty. Již v minulosti představila tato společnost např. robopsa SpotMini nebo humanoida Atlas, který však v poslední době zaznamenal vylepšení. 

V minulosti jsme informovali o tom, jak humanoid Atlas dokáže udělat backflip lépe než kdekterý člověk. Nyní tato společnost překvapila své příznivce uveřejněním videa, kde humanoid předvádí běh přes různé překážky podobný populárnímu parkour. Tím byly posunuty hranice pohybových schopností u robotů.

Robot na uveřejněném videu měří zhruba 1,5 metru a váží 75 kg. Během ukázkového běhu musel zapojit všech 28 kloubů ovládaných speciálním softwarem. Robot na video nejdříve překoná dřevěnou kládu a poté ladně vyskočí na tři kaskádovitě umístěné bloky odstupňované po 40 centimetrech. Celý prostor pak snímá pomocí speciálních markerů.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Robotický parkour: Boston Dynamics představili robota, který přeskakuje překážky

Žádné komentáře.