CDR.cz - Vybráno z IT

Rodina průzkumníka Titaniku žaluje OceanGate o 50 milionů dolarů za tragédii

Zdroj: Shuttestock

Rodina zesnulého průzkumníka Titaniku Paula-Henriho Nargeoleta podala žalobu na společnost OceanGate a další subjekty, které se podílely na konstrukci a provozu ponorky Titan, která v červnu 2023 implodovala během sestupu k vraku Titaniku. Žaloba, podaná u Nejvyššího soudu okresu King ve Washingtonu, požaduje odškodné přesahující 50 milionů dolarů a obviňuje OceanGate z toho, že vědomě zatajila kritické informace o bezpečnosti ponorky před svou posádkou.

Rodina zesnulého průzkumníka Titaniku Paula-Henriho Nargeoleta podala žalobu na společnost OceanGate a několik dalších firem, které se podílely na konstrukci a provozu ponorky Titan, která v červnu 2023 prodělala katastrofální implozi během sestupu k vraku Titaniku v severním Atlantiku. Žaloba, podaná u Nejvyššího soudu okresu King ve Washingtonu, požaduje odškodné přesahující 50 milionů dolarů. Tento soudní spor je první svého druhu po tragédii, která si vyžádala životy pěti lidí, včetně Nargeoleta, ale očekává se, že nebude poslední.

Podle žaloby společnost OceanGate vědomě zatajila kritické informace o bezpečnosti ponorky Titan před svou posádkou. Trup ponorky, vyrobený z uhlíkového kompozitu, byl údajně náchylný k selhání při vystavení extrémnímu tlaku v hlubokých vodách, a to zejména po opakovaném použití. Další obavy se týkaly vazeb mezi trupem, titanovými koncovými uzávěry a akrylovým průzorem, které podle žaloby nebyly dostatečně pevné, aby odolaly náročným podmínkám hlubokomořských ponorů.

Zdroj: Shutterstock

Nargeolet, který se účastnil více než 35 ponorů k vraku Titaniku a byl považován za jednoho z nejzkušenějších průzkumníků na světě, byl jedním z pěti členů posádky na palubě Titanu, když došlo k tragédii. Dalšími oběťmi byli britský miliardář a průkopník letectví Hamish Harding, pákistánský obchodník Shahzada Dawood a jeho devatenáctiletý syn Suleman, a CEO společnosti OceanGate, Stockton Rush, který ponorku osobně pilotoval.

Žaloba kromě OceanGate cílí také na další společnosti a osoby, které byly zapojeny do vývoje a konstrukce ponorky. Mezi obžalovanými jsou společnosti Electroimpact, Janicki Industries a Hydrospace Group, které se podílely na výrobě klíčových komponentů, včetně trupu z uhlíkového kompozitu a akrylového průzoru. Bývalý ředitel inženýrství OceanGate Tony Nissen a pozůstalost Stocktona Rushe jsou rovněž jmenováni v žalobě, která tvrdí, že tyto subjekty hrály klíčovou roli při zajišťování technických specifikací ponorky, jež nakonec selhaly.

Advokát rodiny Nargeoleta, Tony Buzbee, vyjádřil v tiskové zprávě své rozhořčení nad tím, že navzdory zjevným nedostatkům a rizikům spojeným s konstrukcí ponorky Titan nebyla posádka včas informována o těchto nebezpečích. Buzbee doufá, že tento soudní proces přinese odpovědi na otázky, které zůstávají nezodpovězené, a přinese spravedlnost rodinám, které přišly o své blízké. „Cílem této žaloby je odhalit, jak k této tragédii došlo, kdo je za ni zodpovědný a jak bylo možné, že se taková katastrofa stala,“ uvedl Buzbee.

Žaloba dále tvrdí, že Nargeolet a ostatní členové posádky zažili vědomou předsmrtnou bolest a utrpení, když ponorka začala selhávat, což ještě více prohlubuje utrpení jejich rodin. Rodina Nargeoleta tvrdí, že tato tragédie vedla k obrovské duševní újmě a ztrátě finanční podpory, kterou poskytoval jejich blízký. V rozhovoru pro The Times of London, zveřejněném krátce po tragédii, Sidonie Nargeolet, jedno z dětí Paula-Henriho Nargeoleta, sdílela, že od smrti svého otce pláče každý den, což ilustruje hloubku ztráty, kterou rodina prožívá.

Vyšetřování vedené americkou pobřežní stráží stále probíhá, a zatímco oficiální výsledky ještě nebyly zveřejněny, žaloba rodiny Nargeoleta otevírá cestu k dalším právním sporům. Otázky týkající se toho, zda OceanGate dostatečně informoval posádku o rizicích spojených s ponory na Titanu, a zda je okresní soud v King County správným místem pro tento případ, budou pravděpodobně předmětem diskuzí v nadcházejících měsících.

Z právního hlediska bude také důležité, zda se podaří prokázat, že posádka Titanu skutečně trpěla před svou smrtí. Jason Neubauer, předseda Marine Board of Investigation Pobřežní stráže, v červnu uvedl, že jeho tým nenašel žádné důkazy o tom, že by členové posádky věděli o bezprostředním nebezpečí před tím, než došlo k implozi, což zpochybňuje část žaloby týkající se vědomého utrpení posádky.

Tento soudní spor je pravděpodobně jen začátkem širší právní bitvy, která se bude točit kolem tragédie OceanGate. Bez ohledu na právní výsledek může mít tento případ dalekosáhlé důsledky pro průmysl podmořských průzkumů a bezpečnostní standardy, které by měly chránit životy průzkumníků a posádek v extrémních podmínkách hlubokého oceánu.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Rodina průzkumníka Titaniku žaluje OceanGate o 50 milionů dolarů za tragédii

Žádné komentáře.