CDR.cz - Vybráno z IT

Romantický chatbot může být ohrožením vašeho soukromí

Zdroj: Shutterstock

Umělá inteligence dnes zasahuje snad do všeho. Řídí dopravu, optimalizuje databáze nebo stanovuje diagnózy v nemocnicích. Nyní se čím dál více propaguje i na seznamkách, kdy dokáže na základě vložených údajů dobře doporučit hledaný protějšek. Někomu chybí romantika, nicméně nemá čas ani chuť vysedávat dlouhé hodiny a prosit o přízeň svého partnera či partnerku.

Proto se také ujal nový trend v podobě romantických chatbotů. Je to umělá inteligence, se kterou si můžete normálně psát a ona se bude chovat jako přítelkyně. Bude vám lichotit a vyprávět svůdné příběhy. Romantické chatboty s umělou inteligencí, které slibují interakci a spojení s virtuálními "přítelkyněmi" nebo "přáteli", se staly předmětem diskuse ohledně bezpečnosti a soukromí uživatelů. Podle nedávného výzkumu provedeného společností Mozilla Foundation mají tyto aplikace řadu problémů týkajících se sběru osobních údajů a transparentnosti.

Mozilla analyzovala 11 populárních romantických chatbotů a odhalila, že tyto aplikace shromažďují velké množství dat uživatelů a využívají sledovače, kteří tyto informace sdílí s třetími stranami. Problémem je také nedostatečná transparentnost ohledně toho, jaká data aplikace shromažďují a jak jsou tato data využívána.

Zdroj: Shutterstock

Dalším zdviženým prstem, který dělá obavy, je vlastnictví těchto aplikací. Není totiž zcela jasné, kdo tyto aplikace v mnoha případech vlastní a kdo je provozuje. To zvyšuje obavy o bezpečnost a důvěru uživatelů. Ti to ale ve většině případů vůbec neřeší.

Romantické chatboty jsou často navrženy tak, aby působily lidsky a měly za cíl vyvolat důvěru a intimní spojení s uživateli. Avšak nedávné zprávy o zneužití osobních údajů a nedostatečné transparentnosti vzbuzují obavy ohledně jejich bezpečnosti.

Jedním z doporučení pro uživatele je opatrnost při používání těchto aplikací a dodržování nejlepších bezpečnostních postupů, jako je používání silných hesel a omezení sdílení osobních údajů. Je také důležité, aby poskytovatelé těchto služeb zlepšili transparentnost ohledně sběru a využívání dat, aby uživatelé měli větší kontrolu nad svou soukromí.

Diskuse ke článku Romantický chatbot může být ohrožením vašeho soukromí

Sobota, 17 Únor 2024 - 16:23 | Potooczech | Na jednu stranu pravda, nicméně pokud uživatel je...

Zobrazit diskusi